COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelul nu vrea război, dar se pregăteşte de război

Teama rămâne una dintre cele e cea mai puternice arme politice ale lui Netanyahu

3480 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelul nu vrea război, dar se pregăteşte de război

COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelul nu vrea război, dar se pregăteşte de război

Azi-dimineaţă, în jurul orei 4, Israelul a lichidat, în Gaza, un cap al Jihadului Islamic, şi un altul, se pare, la Damasc.

Alarmele au sunat în sud, până la Ashkelon şi Ashdod (aproximativ la 40 kilometri de Tel Aviv).

La ora 8 s-a declanşat prima alarmă în Tel Aviv.

La ora 9 s-a întrunit Cabinetul de Securitate.

La ora 10.30 s-a anunţat o conferinţa de presă a lui Netanyahu.

Omer Bar-Lev, general în rezervă, fost luptător în trupele speciale, actualmente membru al Partidului Muncii, a declarat că decizia de lichidare a jihadistului îi aparţine lui Bibi şi e una politică. Scopul: a-l împiedica pe Benny Gantz să formeze un nou Guvern.

Conferinţa a fost scurtă şi la obiect. Netanyahu a declarat că operaţiunea a fost aprobată în urmă cu 10 zile (când a fost informat şi Gantz) şi s-a aşteptat momentul oportun pentru a fi declanşată. Prezent la conferinţă, şeful Statul Major, Aviv Kochavi, a confirmat informaţia, adăugând că Israelul nu doreşte război, dar se pregăteşte de război. De faţă şi el, alături de premier, şeful Shin Bet, Nadav Argaman, a precizat că liderul jihadist era în vizor de trei ani, iar decizia de a fi lichidat s-a luat în septembrie, când Bibi fusese evacuat în grabă în mijlocul unui miting electoral. În plus, de câte ori Israelul era pe punctul unei înţelegeri cu Hamas, jihadistul punea la cale câte un atac cu rachete.

În Tel Aviv, după ora 9 dimineaţa n-au mai fost alarme noi, dar continuă în sud, la ora când scriu.

Două treimi din Israel sunt paralizate, Şcolile şi univeristăţile s-au închis. În Tel Aviv s-au închis mall-urile.

Pe parcursul întregii zile, au fost atacate ţinte jihadiste din Gaza. În afara unui discurs minor anti-Israel, Hamas-ul nu scoate deocamdată capul. Problema e cât va putea să se abţină. Dacă intră în joc, se lasă cu război. Dacă nu – e ceea ce speră toată lumea – “deranjul” se termină în câteva zile.

Până acum jihadiştii au lansat 190 de rachete, dintre care 60 au fost doborâte de Iron Dome, sistemul mobil de apărare antiaeriană. Sistemul nu urmăreşte toate rachetele - nu şi pe cele estimate că vor cădea pe camp deschis. E drept că au scăpat câteva (Iron Dome n-a reuşit să le explodeze în aer), dar, din fericire, oamenii au avut noroc că se aflau în adăposturi.

Fără s-o mărturisească, Hamas e bucuros că a scăpat de un gealat care îi cam încurca.

Despre atacul de la Damas, unde n-au reuşit să-şi lichideze ţinta, oficialii israelieni nu vorbesc.

Oamenii mai au în faţă o noapte grea. Cei care au norocul de a avea adăpostul în casă, la fiecare alarmă au de făcut două lucruri: să închidă fereastra de oţel şi să închidă uşa blindată care desparte restul apartamentului de incinta-adăpost…

Taguri:
israel,
razboi,
netanyahu

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici