Comisia Europeană a clasat trei proceduri de infringement. România mai are 45 de directive UE netranspuse

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat marţi că ţara noastră a transmis deja către Comisia Europeană informaţii despre stadiul implementării directivelor UE, în 13 cazuri, iar România mai are 45 de directive netranspuse.

477 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a clasat trei proceduri de infringement. România mai are 45 de directive UE netranspuse

Comisia Europeană a clasat trei proceduri de infringement. România mai are 45 de directive UE netranspuse

"Este o notă de care Guvernul a luat act în şedinţa de azi. E procedura normală. Această notă conţine informaţii deja cunoscute în spaţiul public. Practic ştim ce directive au fost implementate şi ce directive mai sunt de implementat. Comisia a clasat deja trei proceduri de infringement, iar pentru 13 proceduri de transpunere a directivelor europene, a fost notificată Comisia Europeană. Numărul este mai mic decât în anii trecuţi. Sunt 45 de directive UE netranspuse, din câte am înţeles, şi fiecare minister va lua măsurile necesare pentru a limita numărul acestora", a declarat Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Guvernului, la finalul şedinţei de marţi a Executivului.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, o notă prin care Executivul a luat la cunoştinţă stadiul acţiunilor Comisiei Europene în ceea ce priveşte România, pentru neîndeplinirii obligaţiilor declanşate de CE împotriva ţării noastre.

În luna iulie România face obiectul a 8 decizii ce privesc proceduri în curs referitoare la neîndeplinirea obligaţiilor de stat membru (infringement), informează reprezentanţa din România a Comisie Europene. Este vorba de 7 scrisori de punere în întârziere privind: datele din registrul cu numele pasagerilor (Directiva PNR); condiţiile de intrare, şedere şi mobilitate pentru studenţii şi cercetătorii din ţări terţe; asigurările auto; recunoaşterea calificărilor profesionale; măsurile de protecţie a animalelor de laborator; securitatea cibernetică; emisiile de dioxid de sulf.

Comisia Europeană a anunţat, săptămâna trecută, că trimite România, Grecia şi Irlanda în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru că nu au pus în aplicare normele în materie de combatere a spălării banilor, se arată într-un comunicat pe site-ul instituţiei. Comisia a propus impunerea de către Curte a plăţii unei sume forfetare, precum şi a unor penalităţi zilnice până când cele trei ţări vor lua măsurile necesare.

Ulterior anunţului, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, într-un comunicat de presă, că "este un act procedural standard" al Comisiei Europene şi că există un proiect pentru implementarea directivei în dezbatere la Senat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici