Comisia Europeană ameninţă Polonia cu suspendarea drepturilor de vot dacă nu respectă normele statului de drept

Uniunea Europeană ar putea suspenda drepturile de vot ale Poloniei în instituţiile comunitare în cazul în care Guvernul de la Varşovia nu respectă principiile statului de drept, avertizează Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

5807 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană ameninţă Polonia cu suspendarea drepturilor de vot dacă nu respectă normele statului de drept

Comisia Europeană ameninţă Polonia cu suspendarea drepturilor de vot dacă nu respectă normele statului de drept

Guvernul conservator al Poloniei a fost criticat în mod repetat de Uniunea Europeană pentru presupusa limitare a independenţei justiţiei, după o serie de măsuri care au afectat activităţile Curţii constituţionale. O altă problemă în Polonia se referă la îngrădirea libertăţii presei.

Jyrki Katainen a exprimat luni speranţa că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, va reuşi să îi convingă marţi pe liderii Poloniei să "respecte valorile fundamentale pe care a fost construită Uniunea Europeană şi Europa".

"Nu putem face compromisuri în privinţa normelor statului de drept. Ori sunt urmate principiile statului de drept, ori nu. Dacă nu, atunci Europa nu poate păstra tăcerea", a avertizat Jyrki Katainen, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Jyrki Katainen a amintit că tratatele UE oferă Comisiei Europene posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale statelor membre, exprimând speranţa că Guvernul Poloniei va putea fi convins să revină la parcursul normal.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici