Comisia Europeană avertizează Polonia cu suspendarea drepturilor de vot în UE din cauza reformei planificate a sistemului judiciar

Comisia Europeană a avertizat miercuri autorităţile poloneze să nu aplice nicio măsură pentru înlăturarea judecătorilor de la Curtea Supremă, în caz contrar blocul comunitar fiind pregătit să iniţieze demersul pentru suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în UE, relatează agenţia Reuters.

3165 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană avertizează Polonia cu suspendarea drepturilor de vot în UE din cauza reformei planificate a sistemului judiciar

Comisia Europeană avertizează Polonia cu suspendarea drepturilor de vot în UE

"Comisia şi-a motivat îngrijorarea profundă cu privire la reforma planificată a sistemului judiciar din Polonia, în cadrul unei recomandări privind statul de drept, adresată autorităţilor poloneze. În evaluarea Comisiei, această reformă amplifică ameninţarea sistemică la adresa statului de drept din Polonia, deja identificată în procedura iniţiată de Comisie în ianuarie 2016. Comisia solicită autorităţilor poloneze să rezolve aceste probleme în termen de o lună. Comisia solicită în mod special autorităţilor poloneze să nu ia nicio măsură de înlăturare sau de forţare a pensionării judecătorilor Curţii Supreme. În cazul în care se adoptă o astfel de măsură, Comisia este pregătită să declanşeze imediat procedura Articolul 7", se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

În cazul unei astfel de iniţiative de sancţionare, majoritatea statelor membre UE ar trebui să fie de acord şi să traseze o serie de obiective de îndeplinit pentru Polonia. Abia după ce guvernul polonez refuză să aplice recomandările blocului comunitar, pot fi declanşate procedurile de suspendare a dreptului de vot.

Totodată, Comisia Europeană a decis să lanseze procedurile de infringement împotriva Poloniei pentru încălcarea legislaţiei UE. Într-o scrisoare care urmează să fie publicată, Comisia "îşi prezintă îngrijorarea că independenţa instanţelor poloneze va fi subminată dacă ministrul Justiţiie va primi puterea discreţionară de a prelungi mandatele judecătorilor care au atins vârsta de pensionare, precum şi de a concedia şi numi preşedinţii Curţii".

Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, a salutat decizia preşedintelui polonez Andrzej Duda de a respinge două proiecte de lege privind reformarea sistemului judiciar. Totuşi, Timmermans a precizat că alte proiecte de lege aprobate de către preşedinte sporesc ameninţarea asupra statului de drept în Polonia.

"Este timpul să restabiliţi independenţa Tribunalului Constituţional şi să retrageţi legile care reformează sistemul judiciar sau să le aliniaţi la Constituţia poloneză şi la standardele europene privind independenţa judecătorească. Comisia rămâne deschisă la dialog cu autorităţile poloneze şi salutăm orice pas pentru rectificarea acestor legi în conformitate cu recomandările noastre", a spus Timmermans.

Preşedintele Poloniei a precizat că sistemul judiciar al ţării trebuie reformat, dar schimbările propuse de către parlamentari riscă să creeze un sistem opresiv, iar protestele din ultimele zile au arătat că noile legi ar diviza societatea. Totodată, Duda a subliniat că nu există o tradiţie în Polonia ca procurorul general să aibă puteri atât de mari.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici