Comisia Europeană cere statelor membre prelungirea restricţiilor privind călătoriile neesenţiale în UE

Comisia Europeană a cerut, miercuri, statelor membre şi statelor asociate spaţiului Schengen să prelungească până în 15 mai restricţia temporară privind călătoriile neesenţiale către UE.

984 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană cere statelor membre prelungirea restricţiilor privind călătoriile neesenţiale în UE

Comisia Europeană cere statelor membre prelungirea restricţiilor privind călătoriile neesenţiale în UE

Potrivit unui comunicat al CE, experienţa statelor membre şi a altor ţări expuse la pandemie arată că măsurile luate în vederea combaterii răspândirii virusului trebuie să fie aplicate mai mult de 30 de zile pentru a fi eficace.

„Comisia invită la adoptarea unei abordări coordonate în ceea ce priveşte prelungirea, deoarece acţiunea la frontierele externe poate fi eficace numai dacă este pusă în aplicare de toate statele membre ale UE şi ale spaţiului Schengen la toate frontierele, cu aceeaşi dată de încetare şi în mod uniform”, se arată în comunicat.

Restricţia de călătorie se aplică „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spaţiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România) şi cele 4 state asociate spaţiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) – în total, 30 de ţări.

„Situaţia actuală ne obligă să solicităm prelungirea restricţiei privind călătoriile neesenţiale către UE. Cu toate că acţiunea coordonată este esenţială la frontierele externe, trebuie să colaborăm şi la frontierele interne pentru a ne asigura că piaţa noastră internă continuă să funcţioneze în mod corespunzător şi că produsele esenţiale, cum ar fi alimentele, medicamentele şi echipamentele de protecţie, pot ajunge la destinaţie fără întârziere. Vom continua să sprijinim statele membre în toate aceste direcţii de acţiune”, a declarat Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne.

„Evaluarea efectuată de Comisie cu privire la situaţia actuală indică o creştere continuă a numărului de noi cazuri şi decese în întreaga UE, precum şi propagarea pandemiei în afara UE, inclusiv în ţări din care, de obicei, milioane de persoane călătoreau către UE în fiecare an. În acest context, prelungirea restricţiei de călătorie este necesară pentru a reduce riscul răspândirii în şi mai mare măsură a bolii”, se mai arată în comunicat.

Potrivit acestuia, de la punerea în aplicare a restricţiei de călătorie în a doua jumătate a lunii martie, traficul aerian de pasageri s-a redus aproape la zero, zborurile care încă se mai efectuează fiind, în principal, de transport de mărfuri şi de repatriere. O tendinţă similară a traficului de pasageri poate fi observată şi în privinţa altor moduri de transport, cum ar fi feribotul, autocarul şi trenul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici