Comisia Europeană: Ponta e tratat egal cu Băsescu. Nici premierul nu va avea conferinţă de presă cu Barroso

Comisia Europeană nu va organiza o conferinţă de presă nici la finalul întâlnirii de luni de la Bruxelles a preşedintelui Jose Manuel Barroso cu premierul Victor Ponta, deoarece acesta va fi tratat "în mod egal" cu preşedintele Traian Băsescu, a declarat vineri un oficial al Comisiei.

1187 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Ponta e tratat egal cu Băsescu. Nici premierul nu va avea conferinţă de presă cu Barroso

Comisia Europeană: Ponta e tratat egal cu Băsescu. Nici premierul nu va avea conferinţă de presă cu Barroso (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acelaşi aranjament va fi aplicat şi la întâlnirea cu premierul Ponta, la fel ca la întâlnirea cu preşedintele Băsescu", a precizat Ollivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în briefingul de presă zilnic de la Bruxelles, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

Întrebat de ce s-a stabilit acest lucru, oficialul CE a declarat că "cei doi lideri români sunt trataţi în mod egal".

"Pentru că îi tratăm în mod egal pe cei doi lideri români, aşa că aplicăm aceleaşi aranjamente de presă. S-a decis ca pentru aceste două întâlniri să nu fie conferinţe de presă, ci comunicate ale preşedintelui Barroso", a menţionat Bailly, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, care şi-au exprimat uimirea faţă de această modalitate de comunicare cu presa în cazul celor doi oficiali români, în condiţiile în care de obicei preşedintele Barroso susţine declaraţii de presă la finalul întrevederilor cu şefi de stat sau de guverne din ţările membre UE.

Totodată, întrebat cine a decis aceste aranjamente de presă pentru întrevederile cu liderii români, Bailly a răspuns: "S-a convenit (cu partea română - n.r.) să nu fie conferinţe de presă".

Premierul Victor Ponta se va deplasa luni la Bruxelles, pentru o întrevedere cu Jose Manuel Barroso.

Preşedintele Băsescu se află, vineri, la Bruxelles. Şeful staului român a avut o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a durat aproximativ o oră, la finalul căreia CE a dat publicităţii un comunicat de presă.

Din delegaţia preşedintelui Băsescu mai fac parte şeful cancelariei prezidenţiale, Cristian Diaconescu, consilierul pentru afaceri europene, Bogdan Mănoiu, şi purtătorul de cuvânt, Bogdan Oprea.

Traian Băsescu declara, în 12 iulie, la TVR, că este un "semnal înfiorător" pentru România faptul că nici preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi nici preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, "nu au ieşit" într-o conferinţă de presă comună alături de premierul Victor Ponta.

Preşedintele suspendat la acea vreme a spus că faptul că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, nu au susţinut o conferinţă de presă comună alături de Ponta este contrar protocolului, iar acest lucru reprezintă "un semnal înfiorător pentru România".

"Dacă mă veţi vedea vreodată că merg la Bruxelles, dacă voi mai avea ocazia ca preşedinte, pentru întâlniri cu preşedintele Consiliului European şi cu preşedintele Comisiei Europene, şi veţi constata că nu a fost apoi o declaraţie comună, va trebui să înţelegeţi că s-a întâmplat ceva rău", a afirmat Băsescu.

El făcea aceste declaraţii după o vizită a premierului Victor Ponta la Bruxelles pentru explicaţii legate de situaţia politică de la Bucureşti.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, i-a spus, vineri, preşedintelui Traian Băsescu, în întâlnirea de la Bruxelles, că toate forţele politice din România, guvernamentale şi de opoziţie, ar trebui să acţioneze responsabil pentru a reinstaura stabilitatea politică şi instituţională.

Conform unui comunicat al CE, preşedintele Barroso a exprimat îngrijorarea sa privind evenimentele politice recente din România şi imaginea pe care acestea au creat-o în rândul partenerilor europeni. "El a subliniat că nu vor exista compromisuri din partea Comisiei Europene privind nevoia ca toate statele să respecte statul de drept, independenţa justiţiei şi deciziile constituţionale", menţionează comunicatul Comisiei.

Preşedintele Barroso a subliniat şi importanţa stabilităţii cadrului politic şi legislativ pentru credibilitatea României şi situaţia economică şi financiară.

De asemenea, în urma întoarcerii în funcţie a preşedintelui Băsescu, preşedintele Comisiei Europene a arătat că "toate forţele politice din România, atât de la guvernare, cât şi din opoziţie, trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi rezervă şi să se concentreze foarte ferm asupra necesităţii urgente de a reface stabilitatea politică şi instituţională".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici