Comisia Europeană solicită Turciei să ajungă la un consens naţional privind sistemul prezidenţial

Turcia ar trebui să ajungă la un acord general naţional în privinţa amendamentelor constituţionale, dată fiind restrânsa majoritate ce îi susţine şi dimensiunea impactului lor, a anunţat Comisia Europeană, citată de Reuters.

1188 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană solicită Turciei să ajungă la un consens naţional privind sistemul prezidenţial

Comisia Europeană solicită Turciei să ajungă la un consens naţional privind sistemul prezidenţial

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 99,95% din voturi, 25 de milioane de cetăţeni turci (51,3%) s-au pronunţat în favoarea sistemului prezidenţial, iar 23,7 milioane (48,7%) împotrivă.

”În urma rezultatele restrânse ale referendumului şi a implicaţiile vaste ale amendamentelor constituţionale, solicităm autorităţilor turce să încerce să ajungă la un posibil consens naţional în implementarea modificărilor”, a anunţat Comisia Europeană în cadrul unui comunicat.

Turcia, stat membru NATO ce a iniţiat în 2005 tratativele de alăturare la UE, a devenit un important partener pentru Blocul comunitar, după ce a preluat milioane de refugiaţi sirieni în contextul creşterii fluxului de imigranţi, în urma războiului din Siria.

Măsurile de represiune ce au fost luate de Administraţia de la Ankara în urma tentativei de lovitură de stat ce a avut loc în iulie 2016 au fost condamnate de liderii europeni.

Conform comunicatului UE, emis de preşedintele comisiei, Jean-Claude Juncker, alături de alţi doi oficiali, executivii UE au luat la cunoştiinţă rezultatele referendumului şi aşteaptă o estimare a unei comisii de supraveghere internnaţionale ce va lua în calcul de asemenea şi ”presupusele abateri” din cadrul referendumului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici