Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie expulzările romilor români din Franţa

Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie operaţiunile autorităţilor franceze pentru demolarea taberelor de romi şi aşteaptă asigurări că expulzările nu sunt efectuate în mod arbitrar, scrie ziarul Le Monde, în ediţia electronică.

198 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie expulzările romilor români din Franţa

Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie expulzările romilor români din Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Serviciile vicepreşedintelui CE, Viviane Reding, care deţine şi funcţia de comisar pentru Justiţie, sunt în contact cu autorităţile franceze şi analizează situaţia pentru a se asigura că sunt respectate reglementările europene", a reacţionat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, informează Le Monde.

"Este un test al noilor autorităţi franceze", a comentat pe un ton mai dur un alt oficial european, care a dorit să rămână anonim. "Comisia Europeană va verifica voinţa Franţei de a aplica reglementările pe care le-a introdus în legislaţie", a explicat el.

Operaţiunile pentru evacuarea taberelor de romi din Franţa au vizat în total aproximativ 600 de români, cărora li s-a propus repatrierea, organizaţiile civice denunţând politica Administraţiei Francois Hollande, comparată cu cea a lui Nicolas Sarkozy. Conform Euronews, autorităţile franceze au intervenit în ultimele zile pentru demolarea a şase tabere de nomazi din apropiere de Lille, Lyon şi Paris.

Operaţiunile au vizat 600 de romi români, dintre care 240 au fost expulzaţi joi, primind câte 300 de euro dacă sunt adulţi şi 120 de euro dacă sunt minori. Organizaţiile pentru drepturile romilor denunţă politicile preşedintelui Francois Hollande, comparându-le cu cele ale lui Nicolas Sarkozy. "Francois Hollande a făcut o promisiune într-o scrisoare publicată pe 27 martie şi trimisă asociaţiei Rom Europe, afirmând că nu vor mai exosta expulzări fără soluţii. Promisiunea nu a fost respectată", reaminteşte preşedintele organizaţiei Ateliers Solidaires, Yann Lafolie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici