Comisia Juncker riscă să nu-şi poată începe activitatea la 1 noiembrie

Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, care ar trebui să îşi preia mandatul la 1 noiembrie, riscă să nu îşi poată începe activitatea la această dată, după decizia PE de a respinge unul dintre membrii săi, slovena Alenka Bratusek, a declarat joi o sursă europeană, citată de AFP.

260 afișări
Imaginea articolului Comisia Juncker riscă să nu-şi poată începe activitatea la 1 noiembrie

Comisia Juncker riscă să nu-şi poată începe activitatea la 1 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În situaţia actuală, "Comisia nu îşi poate prelua funcţia la 1 noiembrie", a declarat sursa citată, adăugând că desemnarea unui nou candidat şi organizarea unor noi audieri în Parlamentul European ar putea decala "după 1 decembrie sau chiar în ianuarie" intrarea în funcţiune a noii Comisii.

Parlamentul European a respins-o miercuri pe candidata slovenă Alenka Bratusek. Desemnată pentru un post de vicepreşedinte responsabil cu Energia, ea a fost respinsă pentru că nu i-a convins pe eurodeputaţi cu privire la competenţele sale, în cursul audierii, iar în calitate de liberal nu beneficiază de sprijinul principalelor formaţiuni din Parlament, PPE şi socialiştii.

Guvernul sloven va trebui să numească un nou candidat, o nouă audiere va trebui organizată în Parlament, iar în cazul unor ajustări în cadrul Comisiei, ar putea fi necesare şi alte audieri, a explicat sursa europeană.

Juncker a pledat până în ultima clipă pentru ca PE să îi aprobe echipa, declarându-se împotriva oricărei schimbări în ceea ce priveşte candidaţii sau portofoliile.

"Nu mai avem perspectiva unei intrări în funcţiune de la 1 noiembrie", a insistat sursa citată. Juncker, care trebuia să asiste la summitul şefilor de stat şi de guverne la 23 şi 24 octombrie, după investitura echipei sale prevăzute la 22 octombrie, a renunţat pentru moment la participare, a adăugat sursa.

El şi-a anulat de asemenea participarea la summitul G20 de la Brisbane, de la jumătatea lunii noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici