Compania Neuralink a lui Elon Musk încearcă să îi ajute pe cei cu paralizii să se mişte din nou

Dezvăluirea celor mai recente realizări în cadrul iniţiativei Neuralink, creaţia lui Elon Musk, a fost anticipată de ceva timp şi constă în a-i ajuta pe cei care au suferit paralizii să se poată mişca din nou, prin electrozi plasaţi în cortexul cerebral, potrivit www.interestingengineering.com.

192 afișări
Imaginea articolului Compania Neuralink a lui Elon Musk încearcă să îi ajute pe cei cu paralizii să se mişte din nou

Compania Neuralink a lui Elon Musk încearcă să îi ajute pe cei cu paralizii să se mişte din nou

Neuralink, creaţia ciudată a lui Elon Musk, organizează un eveniment pe care directorul general al Tesla, SpaceX şi Twitter îl numeşte „show and tell” (arată şi spune - n.r.).

Dezvăluirea celor mai recente realizări în cadrul iniţiativei companiei de conectare a creierului a fost anticipată de ceva timp. Elementele de bază ale Neuralink constau în înregistrarea potenţialelor de acţiune ale neuronilor din creier. Acest lucru se face prin plasarea unui electrod suficient de aproape de sinapsa a doi neuroni din creier şi prin înregistrarea impulsului electric al acestuia.

Institutul Naţional de Sănătate a stabilit că această metodologie nu provoacă leziuni neuronale şi nici nu dăunează pacientului gazdă unde este implantat electrodul. Denumirea tehnică a acesteia este Stimulare cerebrală profundă (DBS).

Neuralink lucrează la un proiect ambiţios pentru a le permite celor paralizaţi să se mişte din nou. Proiectul ar urma să stimuleze şi să oglindească centrele de mişcare ale creierului, acolo unde nu mai există activitate sinaptică, şi să stimuleze aceşti centri prin intermediul unui computer.

Evenimentul Neuralink a început cu o serie lentă de cuvinte dactilografiate literă cu literă pentru a citi „Welcome to Show and Tell”. Aceasta este o maimuţă care tastează cu creierul, pe un ecran de calculator. De fapt, acea maimuţă controlează acel computer într-o serie de comportamente complexe de învăţare. Personalul de la Neuralink explică modul în care antrenează maimuţa să reacţioneze la numerele şi literele de pe ecran. Recompensează maimuţa pentru că urmăreşte literele şi numerele şi apoi le foloseşte pentru a scrie numere şi cuvinte mai complicate. În cele din urmă, apare o propoziţie.

Maimuţa nu tastează, ci se gândeşte la literele din cuvinte. Implantul din creierul său traduce activitatea neuronală într-un mod ordonat. Maimuţa învaţă să controleze ecranul, gândindu-se la litere şi la apariţia lor.

Aceste organizări complexe ale funcţiilor neuronale sunt folosite prin intermediul electrozilor implantaţi în creierul maimuţei. Aceşti electrozi sunt fire lungi şi subţiri de fibre metalizate. Acestea au o grosime cuprinsă între 5 şi 50 de microni, mai mici decât un fir de păr uman. Ele sunt atât de uşoare încât, dacă ar fi aruncate în aer, ar pluti în urma curenţilor prea slabi pentru a mişca un fir de păr.

Termenul de înaltă fidelitate este folosit pe parcursul evenimentului, pentru a desemna un răspuns de bună calitate la stimularea electrică. Electrozii înregistrează activitatea neuronală, semnalele sunt eliberate de neuroni, înregistrate de cipul din computer, apoi cartografiate, organizate şi reproduse. Drumul către înţelegerea creierului a fost descris de un inginer Neuralink ca fiind comparat cu o bandă de 1,5 km lungime care reprezintă toate lucrurile pe care le poate face un creier, noi am înţelege primii câţiva centimetri.

Ei au dezvăluit planurile de a avea un sistem cu un singur implant, care poate avea zece mii de electrozi în orice fir de electrozi. Robotul care implantează electrozii în prezent este un robot chirurgical. Neurochirurgul pregăteşte pacientul, apoi robotul plasează implanturile în creier, deoarece firele de electrozi sunt atât de delicate, încât nu pot fi ţinute de o mână umană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici