Companiile americane se tem de procesele COVID-19 ”la domiciliu”

  • Pe măsură ce cazurile de COVID-19 se înmulţesc în Statele Unite, companiile spun că se tem că o hotărâre a unui tribunal din California a crescut probabilitatea ca societăţile să fie date în judecată pentru infecţii, chiar şi de către persoane care nu sunt angajate sau clienţi.
  • Hotărârea din 21 decembrie a permis ca un proces pentru moarte ilicită să continue împotriva See's Candies Inc, deţinută de Berkshire Hathaway (BRKa.N), de către familia lui Arturo Ek din Los Angeles, care a murit în aprilie 2020 la 72 de ani din cauza COVID-19.
671 afișări
Imaginea articolului Companiile americane se tem de procesele COVID-19 ”la domiciliu”
See's a angajat-o pe soţia sa, Matilde Ek, care a declarat că a fost infectată cu coronavirus în timp ce lucra la câţiva centimetri distanţă de colegii bolnavi, iar apoi soţul ei l-a luat de la ea, acasă.
 
Hotărârea este prima dată de o curte de apel care permite un nou proces COVID-19 "de luat acasă", în care se cer despăgubiri de la o întreprindere pentru acuzaţii de încălcare a protocoalelor de siguranţă şi de declanşare a unui lanţ de infecţii dincolo de sediul companiei.
 
See's, care nu a răspuns la o solicitare de comentarii, ar putea face apel la Curtea Supremă din California.
 
Hotărârea See's este obligatorie doar în California, dar ar putea oferi îndrumări judecătorilor din alte state, au declarat experţii în drept.
 
Grupurile de afaceri au avertizat, în documentele depuse în instanţă înainte de decizia See's, că o astfel de hotărâre ar putea genera procese din partea familiei şi prietenilor unui angajat infectat, precum şi a oricărei persoane infectate de acest cerc de persoane.
 
Grupurile au numit această situaţie un "lanţ nesfârşit" de răspundere.
 
Pentru a contracara procesele COVID-19, inclusiv cele de tip "take-home", interesele de afaceri au convins cel puţin 30 de state să adopte legi care îngreunează intentarea acestora, adesea cerând reclamanţilor să demonstreze neglijenţă gravă.
 
California nu a fost unul dintre aceste state.
 
"Decizia curţii de apel ar putea duce angajatorii din California la procese frivole legate de COVID, care vor diminua şi mai mult capacitatea de recuperare a întreprinderilor mici în special", a declarat Kyla Christoffersen Powell, preşedintele Asociaţiei pentru Justiţie Civilă din California, un grup de afaceri.
 
La câteva ore după decizie, un muncitor în construcţii din California şi soţia sa au citat hotărârea la o curte de apel americană din San Francisco. Cuplul încearcă să reactiveze un proces similar împotriva Victory Woodworks Inc.
 
Au existat cel puţin 23 de procese privind COVID-19 la domiciliu în Statele Unite, care se află toate în stadii incipiente. Printre inculpaţi se numără Amazon.com Inc , Walmart Inc (WMT.N), Royal Caribbean Cruises Ltd (RCL.N), Conagra Brands Inc (CAG.N) şi Pilgrim's Pride, o filială a producătorului de carne JBS SA (JBSS3.SA).
 
Procesele invocă, în general, neglijenţă faţă de protocoalele COVID-19: angajaţii au fost înghesuiţi în dube de lucru, lucrătorii simptomatici au fost ţinuţi în dormitoarele companiei sau persoanele infectate nu au fost verificate înainte de a intra pe un şantier. Aceştia cer despăgubiri în numele copiilor şi soţilor angajaţilor care au ajuns pe aparate de ventilaţie sau chiar au murit din cauza bolii.
 
Cel puţin şase dintre procese au fost respinse, inclusiv împotriva Southwest Airlines Co (LUV.N), iar şase, dintre care două împotriva McDonald's Corp (MCD.N), par să fi dus la o înţelegere privată, a declarat Stephen Jones, consilier general al Praedicat Inc, o firmă care evaluează riscurile pentru asiguratori.
 
Cazurile nu se limitează la angajaţi. Linia de croaziere Celebrity Cruise a companiei Royal Caribbean a fost dată în judecată la un tribunal federal din Miami pentru o epidemie de COVID-19 pe o navă, care a infectat doi pasageri care au adus boala acasă la copiii lor. Cele două părţi urmează să înceapă medierea la sfârşitul acestei luni.
 
"Până când nu se va obţine un verdict al juriului, nu vom şti într-un fel sau altul dacă va exista o explozie de cazuri", a declarat Jones.
 
Hotărârea See a ajutat la rezolvarea unei întrebări iniţiale care a planat asupra cazurilor de COVID-19 luate la domiciliu, constatând că angajatorii nu sunt protejaţi de procese de către indemnizaţia lucrătorilor. Sistemul oferă plăţi rapide fără a fi nevoie să se dovedească vina pentru accidentele de muncă şi, în schimb, blochează procesele.
 
Curtea de Apel din California, al doilea district de apel, a declarat că moartea lui Arturo Ek a depins de soţia sa ca mijloc de transmitere a virusului. Moartea sa nu a fost, aşa cum a susţinut See's, dependentă de boala ei. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici