Complot în Arabia Saudită. Trei membri ai familiei regale au fost reţinuţi după ce ar fi plănuit o lovitură de stat

Autorităţile din Arabia Saudită au reţinut trei prinţi, inclusiv pe prinţul Ahmed bin Abdulaz, fratele mai mic al regelui Salman, şi pe prinţul Mohammed bin Nayef, nepotul regelui, fiind bănuiţi că au plănuit o lovitură de stat, au declarat, pentru Reuters, surse familiarizate cu situaţia.

2746 afișări
Imaginea articolului Complot în Arabia Saudită. Trei membri ai familiei regale au fost reţinuţi după ce ar fi plănuit o lovitură de stat

Sursa: Profimedia Images

Prinţul moştenitor al Coroanei Mohammed bin Salman, fiul regelui Salman şi conducătorul de facto al Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol din lume şi aliat cheie al SUA, şi-a consolidat puterea când l-a îndepărtat pe Mohammed bin Nayef din postura de moştenitor, într-un puci în 2017.

Mai târziu în acel an, el a arestat mai mulţi membri ai Casei Regale şi alţi saudiţi influenţi pe care i-a ţinut luni de zile în hotelul Ritz-Carlton din Riad, într-o campanie anti-corupţie care a rezonat atât în ţară, cât şi în întreaga lume.

Cinci surse au declarat, pentru Reuters, că Prinţul Ahmed şi Mohammed bin Nayef au fost reţinuţi în ultima operaţiune. Trei dintre surse, inclusiv una regională, au spus că Mohammed bin Nayef şi fratele său vitreg, Nawaf, au fost ridicaţi, vineri, dintr-o tabără privată din deşert. Două surse au precizat că Ahmed a fost ridicat din locuinţa sa.

Prinţul Coroanei Mohammed i-a acuzat „de legături cu puteri străine, inclusiv cu americanii şi alţii, care i-au ajutat să dea lovitura de stat”, a explicat sursa regională.

„Prin aceste arestări, Mohammed şi-a consolidat puterea totală. S-a terminat cu epurările”, a adăugat sursa citată, care a indicat că nu mai rămân rivali care să îi conteste succesiunea la tron.

O altă sursă a afirmat că prinţii au fost acuzaţi de „trădare”. Potrivit celei de-a treia surse, aceştia au discutat despre o lovitură de stat cu susţinerea unor triburi puternice însă nu au avansat în aplicarea planului.

Biroul de presă al guvernului saudit nu a oferit niciun răspuns la solicitările de a comenta arestările despre care a relatat prima oară Wall Street Journal.

Nu este clar unde sunt ţinuţi acum prinţii. Nu a putut fi luată legătura cu ei pentru a comenta acuzaţiile ce li se aduc şi anume cele legate de o lovitură de stat.

„Prinţii trebuie să fie trataţi cu demnitate”, a declarat cea de-a treia sursă, referindu-se la statutul lor în interiorul familiei.

Sursa regională şi încă una au spus că Regele Salman a aprobat mutarea şi l-au descris ca fiind întreg la minte şi la trup.

Monarhul în vârstă de 84 de ani s-a întâlnit, joi, cu secretarul de externe britanic Dominic Raab în Riad. Regele Salmab şi prinţul Coroanei au participat, miercuri, la o întâlnire a Cabinetului.

Prinţul Coroanei Mohammed, în vârstă de 34 de ani, a provocat resentimente în rândurile unor membri ai familiei regale prin felul în care şi-a consolidat puterea. Unii critici au pus la îndoială abilitatea acestuia de a conduce după uciderea, în anul 2018, a jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenţi saudiţi şi cel mai mare atac, anul trecut, asupra infrastructurii Arabiei Saudite, au precizat sursele menţionate.

Autorităţile saudite nu au comentat asupra problematicii succesiunii sau asupra criticilor aduse la adresa modului de a conduce al prinţului Coroanei. Prinţul Mohammed este popular în rândul tinerilor din Arabia Saudită şi are susţinere şi în cadrul familiei regale, care are în jur de 10.000 de membri.

Câţiva oameni au postat pe Twitter poze cu regele şi fiul său cu mesajul „Suntem toţi Salman. Suntem toţi Mohammed”, în semn de susţinere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici