Compozitorul Krzysztof Penderecki, a cărui muzică a fost folosită în filme cult precum "The Exorcist" şi "The Shining", a murit

  • Polonezul Krzysztof Penderecki, unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului al XX-lea, a murit
  • Muzica sa a fost folosită pe coloana sonoră a unor filme devenite cult, precum "The Exorcist" şi "The Shining"
  • Krzysztof Penderecki avea fani atât în cinema, de la Stanley Kubrick la David Lynch, dar şi în muzică, de la Aphex Twin la Radiohead
1561 afișări
Imaginea articolului Compozitorul Krzysztof Penderecki, a cărui muzică a fost folosită în filme cult precum "The Exorcist" şi "The Shining", a murit

Compozitorul Krzysztof Penderecki, a cărui muzică a fost folosită în filme cult precum "The Exorcist" şi "The Shining", a murit

Krzysztof Penderecki, unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului al XX-lea, a murit duminică, la vârsta de 86 de ani, în locuinţa sa din oraşul polonez Cracovia, potrivit Polska Times.

Compozitorul şi dirijorul, născut la Dębica în 1933, a compus lucrări devenite celebre, precum "Threnody To The Victims of Hiroshima", "The Polish Requiem", "Anaklasis" şi "Utrenja".

Muzica lui Penderecki, reprezentant al avangardei est-europene a anilor 1960, a avut ecou în mainstream, prin intermediul unor filme produse la Hollywood. A fost inclusă pe coloana sonoră a unor filme devenite între timp clasice, precum "The Exorcist" (1973), "The Shining" (1980), "Wild At Heart" (1990) şi "Children Of Men" (2006).

Cel mai recent, David Lynch, un fan declarat al său, i-a folosit muzica în serialul "Twin Peaks: The Return" (2017).

Penderecki, premiat cu patru Grammy de-a lungul carierei, se simţea câteodată iritat de intersectarea muzicii clasice compuse de el cu cinematografia.

În lumea muzicii rock şi electronic, Penderecki avea extrem de mulţi fani, de la Aphex Twin, Radiohead, Suede, Swans la Suzanne Cianni. Jonny Greenwood de la Radiohead a înregistrat muzică cu compozitorul în 2011, după ce au susţinut un concert împreună la Congresul Cultural European de la Wroclaw. Cei doi au lansat în 2012 un album cu versiuni ale pieselor "Threnody For The Victims Of Hiroshima", "Popcorn Superhet Receiver", "Polymorphia", "48 Responses To Polymorphia".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici