Condamnat la închisoare pentru o poezie: Un chinez, pedepsit că şi-a îndemnat concetăţenii să îşi apere libertăţile ieşind în stradă

Un activist chinez susţinător al democraţiei, Zhu Yufu, care a compus o poezie ce îndeamnă populaţia să se mobilizeze pentru libertăţile sale, a fost condamnat la şapte ani de detenţie pentru "incitare la subminarea puterii de stat", a anunţat vineri soţia acestuia.

185 afișări
Imaginea articolului Condamnat la închisoare pentru o poezie: Un chinez, pedepsit că şi-a îndemnat concetăţenii să îşi apere libertăţile ieşind în stradă

Condamnat la închisoare pentru o poezie: Un chinez, pedepsit că şi-a îndemnat concetăţenii să îşi apere libertăţile ieşind în stradă (Imagine: Bogdan Baraghin/Arhiva Mediafax Foto)

Aspra sentinţă pronunţată împotriva lui Zhu Yufu, în vârstă de 60 de ani, un veteran al luptei pentru democraţie în această ţară cu partid unic, intervine înaintea vizitei vicepreşedintelui chinez Xi Jinping în Statele Unite.

"Soţul meu este condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a incitat la subversiune. Sunt foarte surprinsă de severitatea sentinţei. Este injustă", a declarat pentru AFP Jiang Hangli, soţia disidentului, care este arestat din martie 2011. Ea a precizat că, la citirea verdictului, soţul său a strigat că va face apel împotriva condamnării.

Statele Unite au îndemnat la eliberarea lui Zhu Yufu. "Suntem profund îngrijoraţi la lectura unor informaţii care anunţă că acesta (Zhu Yufu) a fost găsit vinovat de incitare la subminarea puterii de stat şi a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că scris o poezie", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland.

Nuland a relevat o "degradare a situaţiei drepturilor omului în China", în general.

"Îndemnăm Guvernul chinez să îl elibereze pe Zhu Yufu şi pe toţi ceilalţi cetăţeni (care au fost) deţinuţi pentru că şi-au exercitat drepturile şi să respecte drepturile universale ale cetăţenilor" chinezi, a spus ea.

Vicepreşedintele Statelor Unite Joe Biden a insistat asupra "deteriorării" situaţiei drepturilor omului în China în cadrul unei întâlniri cu activişti, a anunţat joi Casa Albă.

În textul pentru care este incriminat, Zhu Yufu îşi îndeamnă concetăţenii să îşi apere libertăţile ieşind în stradă.

El a fost arestat primăvara trecută, în contextul unei intensificări a reprimării opozanţilor regimului comunist, în urma unei serii de îndemnuri la organizarea de "mitinguri ale iasomiei", inspirate de revoltele din ţările arabe.

Zhu Yufu a mai fost încarcerat din 1999 şi până în 2006 pentru crearea unei reviste intitulate "Partidul de opoziţie". De asemenea, în 2007 a fost condamnat la închisoare încă doi ani pentru agresarea unui poliţist care l-a interogat pe fiul său.

Potrivit unor observatori independenţi, în 2012 autorităţile comuniste chineze vor continua să intensifice atât reprimarea disidenţilor, cât şi controlul asupra tuturor mass-mediae, într-un moment în care o nouă generaţie de lideri va ajunge la putere în această toamnă.

În ultimele săptămâni, cel puţin patru activişti chinezi ce susţin democraţia au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea pentru "incitare la subminarea puterii de stat", o acuzaţie aplicată mai ales disidenţilor politici din China.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici