Conducătoarea grupului Femen a primit azil în Franţa

Conducătoarea grupului Femen din Franţa Inna Shevchenko a obţinut statutul de refugiat din partea Biroului Francez pentru Protecţia Refugiaţilor şi Apatrizilor (OFPRA), a anunţat activista ucraineană.

127 afișări
Imaginea articolului Conducătoarea grupului Femen a primit azil în Franţa

Lidera grupului Femen a primit azil în Franţa

Inna Şevcenko, în vârstă de 23 de ani, a cerut azil în februarie şi a "primit recent" un răspuns pozitiv din partea OFPRA, a declarat ea telefonic pentru AFP.

Biroul nu este în măsură să confirme această informaţie "confidenţială", a declarat un membru OFPRA.

Potrivit unor documente cu antetul Biroului pe care Femen le-a comunicat AFP, decizia de acordare a statutului de refugiat a fost luată la 9 aprilie.

Prin aplicarea Codului privind intrarea şi şederea străinilor şi a dreptului de azil (Ceseda), "calitatea de refugiat îi este recunoscută domnişoarei Şevcenko Inna", care "este plasată sub protecţia juridică şi administrativă a Biroului", se precizează în document.

Această cerere de azil este "o opţiune strategică", a declarat conducătoarea filialei Femen, deoarece, "pentru dezvoltarea mişcării, avem nevoie de un loc, de o ţară".

Ea a amintit că a fost ameninţată cu anchete în ţara sa, după ce a tăiat cu o drujbă o cruce ortodoxă, în semn de protest faţă de condamnarea a trei membre ale formaţiei Pussy Riot, care au cântat o "rugăciune punk" împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin într-o catedrală din Moscova.

Ea a sosit în Franţa în august 2012, cu o viză turistică.

Mişcarea Femen, un grup de feministe ucrainene de-acum instalate la Paris şi care au adepte în mai multe ţări din lume, este cunoscută din 2010 pentru acţiuni topless organizate cu scopul de a denunţa sexismul, homofobia, prostituţia şi religia.

În septembrie 2012, ele au instalat la Paris "primul centru de antrenament" în "noul feminism".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici