Conferinţă extraordinară a partidului unic din Coreea de Nord, înainte de lansarea unei rachete

Phenianul a anunţat luni organizarea unei conferinţe extraordinare a partidului său pentru 11 aprilie, cu scopul de a consolida poziţia noului lider al regimului înainte de marcarea a 100 de ani de la naşterea fondatorului ţării şi lansarea controversată a unei rachete.

738 afișări
Imaginea articolului Conferinţă extraordinară a partidului unic din Coreea de Nord, înainte de lansarea unei rachete

Conferinţă extraordinară a partidului unic din Coreea de Nord, înainte de lansarea unei rachete (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coreea de Nord va marca pe 15 aprilie centenarul naşterii lui Kim Il-sung, cel care a fondat ţara după al Doilea Război Mondial, tatăl şi bunicul celor doi lideri care i-au succedat la putere.

Phenianul a anunţat la jumătatea lui martie lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune între 12 şi 16 aprilie în vederea plasării pe orbită a unui satelit de observaţie destinat unor scopuri civile. Însă Statele Unite şi aliaţii lor, în special sud-coreenii şi japonezii, cred că este vorba despre un test deghizat de rachetă balistică cu rază lungă de acţiune şi cer regimului nord-coreean să renunţe la ea.

Potrivit unor analişti, reuniunea anunţată a Partidului Muncitorilor din Coreea, partid unic, ar urma să îl numească pe noul lider Kim Jong-un, care a preluat puterea după moartea tatălui său în decembrie, în postul de secretar general al partidului.

Kim Jong-un, în vârstă de până în 30 de ani, a fost proclamat "mare succesor", dar a fost numit în mod oficial doar într-unul dintre posturile deţinute de tatăl său, Kim Jong-il, şi anume cel de comandant suprem al forţelor armate, alcătuite din 1,2 milioane de militari.

Reuniuni ale Comitetului partidului din cadrul armatei la nivelul provinciilor, oraşelor şi comitatelor l-au ales pe Kim Jong-un drept un delegat la Conferinţa din 11 aprilie, "reflectând astfel voinţa unanimă şi dorinţa tuturor membrilor partidului, personalului de serviciu şi populaţiei", a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Phenianul va organiza totodată, la 13 aprilie, sesiunea anuală a Parlamentului său, a adăugat KCNA.

Acest Parlament, care urmează directivele liderilor, poate numi în funcţie preşedintele Comisiei pentru Apărare Naţională, organul suprem al regimului stalinist nord-coreean.

Kim Jong-il ocupa această poziţie, dar nu se ştie dacă succesorul său va obţine şi el acest titlu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici