Conferinţa New Strategy Center | Dr. Alexander Iskandaryan, Directorul Caucasus Institute: Rusia a vrut restructurarea sistemului european de securitate, dar şi-a stricat reputaţia

  • Există posibilitatea ca Rusia să extindă conflictul dincolo de graniţele Ucrainei
  • Obiectivul Rusiei a fost restructurarea sistemului european de securitate
  • Rusia şi Belarus se vor susţine până când regimul politic va fi schimbat într-una dintre aceste ţări
1988 afișări
Imaginea articolului Conferinţa New Strategy Center | Dr. Alexander Iskandaryan, Directorul Caucasus Institute: Rusia a vrut restructurarea sistemului european de securitate, dar şi-a stricat reputaţia

Dr. Alexander Iskandaryan, Directorul Caucasus Institute, Armenia, a declarat, în cadrul conferinţei NSC, ”The Impact of the War in Ukraine on the Former Soviet Space, că Rusia a pierdut deja războiul informaţional cu Occidentul şi că nu are şanse ca acesta din urmă să îşi schimbe în vreun fel părerea despre acţiunile forţelor ruseşti din Ucraina. Acesta susţine că relaţiile Europei cu Rusia nu vor mai fi niciodată la fel. 

„Trebuie să înţelegem că suntem într-un proces în plină desfăşurare, care poate avea diferite rezultate, unele care pot fi dramatice şi care pot schimba istoria şi politica în multe modalităţi. Într-o mare măsură, aceste rezultate vor depinde de mai mulţi factori, pe care nu îi putem prezice şi care sunt invizibili publicului. De exemplu, deciziile făcute într-un sistem închis, pe care nu le putem anticipa sau înţelege, sau trăsăturile psihologice ale factorilor de decizie din sistemele autocratice, care nu ştim cum sunt sau cum afectează procesul de luare a deciziilor (...)”, susţine Iskandaryan, care crede că încercarea de a prezice rezultatul războiului în aceste condiţii este o pierdere de timp, întrucât şansa de a greşi este foarte mare.

„Războiul din Ucraina se poate desfăşura în viitor în multe moduri. Unul dintre acestea – pe care îl cred posibil – este că războiul poate evolua de la o stare crucială, la una cronică şi apoi, să continue ani buni, ca  Războiul din Siria. Există şi posibilitatea ca Rusia să intensifice războiul şi să îşi extindă operaţiile dincolo de graniţele Ucrainei, către alte ţări”, a continuat analistul.

Unul dintre aparentele rezultate care nu depind de cum se va încheia războiul este consolidarea naţiunii ucrainene, crede dr. Alexander Iskandaryan, care consideră că vocea ucrainenilor împotriva influenţei Rusiei este mult mai puternică acum. De asemenea, acesta susţine că „Rusia a pierdut războiul informaţional. După Bucea, imaginea Rusiei a suferit un declin catastrofic şi indiferent de ce se întâmplă pe câmpul de luptă, Rusia nu are nicio şansă să creeze ceva similar acţiunilor de tip soft-power ale Occidentului. Există slabe şanse ca opinia publică a Occidentului faţă de Rusia să se schimbe prea curând, chiar dacă războiul s-ar încheia în viitorul apropiat cu rezultate mai mult sau mai puţin pozitive. De asemenea, există puţine şanse ca Occidentul să ridice sancţiunile impuse Rusiei, indiferent de cum se va desfăşura războiul”. Iskandaryan susţine că sancţiunile impuse Rusiei vor persista şi vor continua să afecteze economia Moscovei.

Un alt efect vizibil al războiului din Ucraina este, în perspectiva lui Iskandaryan, consolidarea Europei.

„Europa are păreri diferite despre multe lucruri, inclusiv despre acest război”, crede acesta, care susţine că părerile distincte au legătură şi cu poziţia geografică a diferite ţări faţă de Ucraina. Cu toate acestea, Iskandaryan crede că „relaţiile Europei cu Rusia nu vor mai fi niciodată la fel”.  Indiferent de cum se va încheia războiul, disputa dintre Rusia şi Occident nu se va opri şi va crea o serie de probleme pentru Rusia. Directorul Caucasus Institute consideră că obiectivul Rusiei în Ucraina nu este doar ocuparea teritoriului, ci restructurarea întregului sistem de securitate european.

„Însă Rusia a căzut în propria capcană, intrând într-un război care i-a consumat resursele, i-a distrus reputaţia, economia şi politica şi, orice s-ar întâmpla în viitor, Rusia nu poate ieşi din această situaţie ca un stat câştigător într-o confruntare globală cu Occidentul”. De asemenea, Dr. Alexander Iskandaryan a provocat publicul să se întrebe dacă Rusia este oare mai periculoasă când este puternică şi sigură sau izolată şi slabă.

Cât despre relaţia Rusia-Belarus, Iskandaryan a declarat că Lukaşenko, deşi a evitat dislocarea forţelor bieloruse în Ucraina, a susţinut Rusia prin toate mijloacele disponibile, fiind de altfel constrâns de toate alianţele şi uniunile din care face parte alături de Rusia. Belarus şi Rusia sunt nevoite să se susţină una pe cealaltă, cel puţin până când va fi schimbat regimul politic într-una dintre aceste ţări, mai susţine analistul.

New Strategy Center a organizat conferinţa ”The Impact of the War in Ukraine on the Former Soviet Space”, din seria evenimentelor online ”War in Ukraine. Russian Aggression on the Doorstep of the Eastern Flank of NATO”. Evenimentul a fost moderat de dl Ambasador (ret.) Gheorghe Magheru, Membru al Consiliului Ştiinţific al New Strategy Center, iar invitatul special a fost Dr. Alexander Iskandaryan, Directorul Caucasus Institute, din Armenia. Dezbaterea a abordat efectele războiului din Ucraina resimţite în fostul spaţiu sovietic, precum şi implicaţiile pe termen lung ale securităţii din regiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici