CONFLICTUL China - Japonia: Ambasadorul chinez, convocat de Tokyo în legătură cu insulele Senkaku

Guvernul japonez l-a convocat, marţi, pe ambasadorul Chinei pentru prima dată de la preluarea funcţiei de către premierul Shinzo Abe, pentru a "protesta energic" faţă de prezenţa recurentă a unor nave chineze în apele teritoriale din jurul insulelor Senkaku.

541 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL China - Japonia: Ambasadorul chinez, convocat de Tokyo în legătură cu insulele Senkaku

CONFLICTUL China - Japonia: Ambasadorul chinez, convocat de Tokyo în legătură cu insulele Senkaku (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Adjunctul ministrului de Externe, Akitaka Saiki, s-a întâlnit cu ambasadorul chinez Cheng Yonghua la ora 11.00 (04.00 ora României) pentru a protesta faţă de prezenţa, luni, a patru nave în apele teritoriale nipone în jurul acestor insule controlate de Japonia dar revendicate de China, sub numele de Diaoyu.

La sfârşitul lui decembrie, două nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia şi revendicate cu forţă de China, a anunţat Paza de Coastă japoneză.

Este pentru prima dată de la alegerea conservatorului Shinzo Abe în funcţia de premier al Japoniei, la 26 decembrie, când nave chineze pătrund în aceste ape, în Marea Chinei de Est.

Nave oficiale chineze, de supraveghere maritimă sau aparţinând administraţiei pentru pescuit, traversează frecvent apele teritoriale din zonă, în urma agravării unui conflict de suveranitate, la jumătatea lui septembrie, când Japonia a achiziţionat o parte a acestor insule de la proprietarul lor privat japonez.

Un avion de supraveghere maritimă a survolat arhipelagul nelocuit la 13 decembrie. Japonia a denunţat această manevră drept prima încălcare, în istorie, de către chinezi a spaţiului său aerian şi a lansat două avioane de vânătoare de tip F-15.

Considerat un "veteran" al politicii externe, Shinzo Abe a avertizat că suveranitatea japoneză asupra acestor insule "nu este negociabilă", subliniind că vrea o ameliorare a relaţiilor cu puternicul său vecin, care este totodată cel mai important partener comercial al Japoniei.

Situat la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care îl revendică şi el, şi la aproximativ 400 de kilometri de Insula Okinawa (sudul Japoniei), arhipelagul Senkaku ocupă o poziţie strategică, iar în subsolul marin s-ar putea afla hidrocarburi.

Presa oficială chineză a anunţat luni că Beijingul a adăugat două distrugătoare, dintre care unul navighează în Marea Chinei de Est, şi nouă alte nave de război flotei sale de supraveghere maritimă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici