Conflictul China-Japonia: Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze

Trei nave guvernamentale chineze au intrat joi în apele teritoriale ale insulelor contestate Japoniei, în Marea Chinei de Est, a anunţat Paza de Coastă japoneză.

879 afișări
Imaginea articolului Conflictul China-Japonia: Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze

Conflictul China-Japonia: Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Trei nave de supraveghere maritimă au intrat în jurul orei locale 7.00 (joi, 0.00, ora României) în zona de 12 mile marine (aproximativ 22 de kilometri) ce înconjoară Insula Uotsuri, a anunţat Paza de Coastă într-un comunicat.

Uotsuri face parte din arhipelagul Senkaku, administrat de Japonia, dar revendicat cu forţă de China sub numele Diaoyu.

Beijingul trimite periodic nave, precum şi avioane, în împrejurimile arhipelagului nelocuit Senkaku, începând din septembrie 2012, atunci când Japonia a naţionalizat trei dintre cele cinci insule, cumpărându-le de la proprietarul lor privat nipon.

Diferendul teritorial s-a agravat brusc atunci, fiind marcat de o săptămână de manifestaţii antijaponeze, adeseori violente, în China.

În faţa acestei intensificări a tensiunilor, Tokyo a anunţat recent constituirea unei forţe speciale formate din 600 de persoane şi 12 nave pentru a supraveghea şi proteja arhipelagul Senkaku.

Arhipelagul Senkaku/Diaoyu este situat la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului şi la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei). În afară de poziţia sa strategică, fundul maritim al acestuia ar conţine hidrocarburi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici