CONFLICTUL din Siria: Vladimir Putin i-a transmis lui Benjamin Netanyahu să evite escaladarea tensiunilor

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat telefonic, sâmbătă, despre atacurile aeriene desfăşurate de către forţele israeliene asupra unor ţinte din Siria, iar liderul de la Moscova a făcut apel la evitarea intensificării tensiunilor, relatează Tass.

2115 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL din Siria: Vladimir Putin i-a transmis lui Benjamin Netanyahu să evite escaladarea tensiunilor

CONFLICTUL din Siria: Vladimir Putin i-a transmis lui Benjamin Netanyahu să evite escaladarea tensiunilor

"Cei doi lideri au discutat despre situaţia din jurul acţiunilor forţelor aeriene israeliene, care au desfăşurat atacuri cu rachete asupra unor ţinte din Siria. Partea rusă a cerut evitarea oricăror paşi care ar putea declanşa o nouă spirală periculoasă pentru toate confruntările din regiune", se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Oficiul de presă al premierului Israelului a transmis că Netanyahu şi Putin au convenit asupra continuării colaborării dintre armatele celor două state.

"Am vorbit recent cu preşedintele rus Vladimir Putin. Am convenit că va continua coordonarea securităţii între ţările noastre. Am subliniat, în cadrul discuţiei cu Putin, că este dreptul şi datoria noastră [a Israelului] să ne apărăm de atacurile din Siria", a transmis Benjamin Netanyahu.

Sâmbătă, un avion de luptă israelian F-16 a fost doborât de către forţele siriene, după ce Israelul a desfăşurat atacuri asupra unor "ţinte iraniene" din Siria, potrivit armatei israeliene. Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat şi au reuşit să ajungă în nordul Israelului. Este pentru prima dată când Israelul pierde un avion de luptă în conflictul din Siria.

Ulterior, Israelul a efectuat bombardamente masive în Siria ca ripostă la doborârea avionului militar. Armata israeliană a precizat că a fost "cel mai semnificativ atac" antisirian din ultimele decenii.

Israelul efectuează frecvent raiduri aeriene în Siria, argumentând că vizează transporturi de armament iranian spre mişcarea fundamentalistă şiită Hezbollah, activă în sudul Libanului, dar care oferă susţinere militară Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste. La rândul lor, Iranul şi Siria sunt principalii susţinători politici şi militari ai regimului de la Damasc.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici