Conflictul din Ucraina riscă să se amplifice din cauza ingerinţelor Rusiei, avertizează NATO

Conflictul din estul Ucrainei riscă să se amplifice din nou din cauza ingerinţelor Rusiei, care continuă să ofere armament insurgenţilor, acuză generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa.

1819 afișări
Imaginea articolului Conflictul din Ucraina riscă să se amplifice din cauza ingerinţelor Rusiei, avertizează NATO

Conflictul din Ucraina riscă să se amplifice din cauza ingerinţelor Rusiei, avertizează NATO (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

"Rusia continuă să ofere susţinere insurgenţilor din estul Ucrainei folosiţi ca intermediari", a declarat Breedlove, citat de Reuters.

"Nu prea sunt şanse ca Acordul Minsk să fie aplicat în totalitate până la sfârşitul anului", a subliniat generalul NATO, avertizând că, indiferent dacă situaţia din estul Ucrainei s-a mai calmat, conflictul militar nu s-a încheiat.

"Rusia deţine în totalitate controlul asupra regiunilor separatiste şi se va folosi de această situaţie în viitor. În regiunea Donbas au intrat o serie de convoaie, care au fost catalogate transporturi umanitare. Ştim cu toţii că acest lucru nu este corect", a subliniat Breedlove, referindu-se la regiunile Doneţk şi Lugansk.

Moscova a respins permament acuzaţiile Administraţiei de la Kiev şi ale NATO că ar oferi susţinere insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu aproximativ 7.000 de morţi. După o perioadă de calm relativ, atât insurgenţii proruşi, cât şi armata ucraineană au semnalat recent atacuri comise prin încălcarea Acordului Minsk.

Liderii din Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia au semnat Acordul Minsk în februarie 2015. Documentul va expira pe 31 decembrie, dar poate fi prelungit.

La rândul său, secretarul de Stat american, John Kerry, l-a îndemnat miercuri pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să ia măsuri pentru stabilizarea situaţiei din Ucraina. "Dacă Moscova vrea relaxarea sancţiunilor, trebuie să acţioneze în consecinţă, trebuie să implementeze Acordul Minsk", a spus Kerry.

Săptămâna trecută, Ministerul rus de Externe avertiza că misiunea Statelor Unite de antrenare a membrilor serviciilor de securitate ucrainene riscă să aibă consecinţe negative pentru situaţia din estul Ucrainei. Statele Unite antrenează membri ai serviciilor de securitate ucrainene începând din 2014. Iniţial, au primit instruire militară membri ai Gărzii Naţionale, subordonaţi Ministerului de Interne. Acum, vor fi pregătiţi membri ai armatei ucrainene. Antrenamentele, efectuate de circa 300 de instructori aduşi de la o bază americană din Vicenza (Italia), se desfăşoară în poligoane de profil din Lviv şi Hmelniţki, în vestul Ucrainei.

Tensiunile dintre Rusia şi NATO s-au amplificat după intervenţia militară rusă în Siria, culminând cu doborârea unui bombardier rus de către Turcia şi cu invitaţia adresată statului Muntenegru de a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici