Confruntări în Filipine, în provincia în care au fost masacrate 57 de persoane

O serie de confruntări au izbucnit luni, într-o provincie din sudul Filipinelor, între poliţie şi un influent clan local bănuit că ar fi masacrat recent 57 de civili în cadrul unei reglări politice de conturi.

20 afișări
Imaginea articolului Confruntări în Filipine, în provincia în care au fost masacrate 57 de persoane

Confruntări în Filipine, în provincia în care au fost masacrate 57 de persoane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Au avut loc schimburi de focuri între aceste grupuri şi forţele poliţiei naţionale filipineze", a declarat secretarul de stat pentru Interne, Ronaldo Puno.

"În prezent sunt angajaţi în confruntări armate cu membrii forţelor de securitate", a adăugat acesta.

Deocamdată, oficialul nu a făcut referiri la eventuale victime. Poliţiştii au fost atacaţi în timp ce patrulau în căutarea de arme ilegale.

"Brusc, a fost deschis focul asupra lor şi a avut loc un schimb de focuri. Pentru că nu şi-au putut părăsi poziţiile, au chemat întăriri", a declarat directorul naţional al poliţiei, generalul Jesus Verzosa.

Provincia Maguindanao a fost plasată, sâmbătă, sub regimul legii marţiale, din cauza riscului apariţiei unei rebeliuni în această provincie după arestarea guvernatorului acesteia, Andal Ampatuan.

Clanul plătit de guvernatorul Ampatuan, care conduce provincia Maguindanao din 2001, este bănuit că a masacrat, la 23 noiembrie, 57 de civili. Aceştia din urmă făceau parte dintr-un convoi alcătuit din susţinătorii unui rival politic al clanului Ampatuab şi un grup de jurnalişti.

Andal Ampatuan Jr, unul dintre fiii guvernatorului, a fost deja arestat şi inculpat pentru comiterea a 25 de crime.

Potrivit anchetatorilor, masacrul ar avea legătură cu rivalităţile dintre clanuri cu privire la controlul asupra acestei provincii, unde sunt prevăzute alegeri în 2010.

Armata filipineză a estimat, luni, la peste 3.000 numărul combatanţilor clanului guvernatorului.

Duminică, autorităţile au anunţat descoperirea unei noi ascunzători de arme şi arestarea a 62 de persoane în provincia Maguindanao (sud).

Comandantul forţelor armate din Maguindanao, generalul Raymundo Ferrer, a recunoscut o parte a responsabilităţii faţă de situaţia actuală. El a admis că autorităţile au folosit miliţia clanului Ampatuan pentru a înăbuşi insurecţia separatistă musulmană în regiunea meridională a insulei.

"Problema este că au scăpat de sub control", a afirmat el.

Este pentru prima dată după dictatura lui Ferdinand Marcos când în Filipine este instaurată legea marţială. Atunci, întreaga ţară s-a aflat sub incidenţa acestei legi între anii 1972 - 1981.

Parlamentul filipinez urmează să decidă marţi menţinerea sau abolirea legii marţiale, potrivit preşedintelui Senatului, Juan Ponce Enrile.

Legea marţială, care poate fi impusă pentru o perioadă maximă de două luni, va fi abolită imediat ce va fi posibil, asigurase sâmbătă, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.

Opoziţia a apreciat, la rândul ei, justificată instaurarea legii marţiale, temându-se că ea ar putea fi decretată şi în alte regiuni, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din mai 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici