Confruntări între poliţie şi manifestanţi la Teheran - opoziţie

Forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene, marţi, pentru a-i dispersa pe manifestanţii reuniţi în centrul Teheranului, a anunţat site-ul Kaleme.com.

20 afișări
Imaginea articolului Confruntări între poliţie şi manifestanţi la Teheran - opoziţie

Confruntări între poliţie şi manifestanţi la Teheran - opoziţie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

În schimb, site-ul de Internet al cotidianului guvernamental din Iran a afirmat că "toate informaţiile care vin din diferite cartiere din Teheran menţionează o situaţie calmă şi normală".

Corespondenţii presei străine nu au autorizaţia de a relata despre aceste manifestaţii.

Aceste confruntări au loc în special în jurul universităţii din Teheran şi a pieţii Azadi, potrivit site-urilor Kaleme.com şi Sahamnews.org ale celor doi lideri ai opoziţiei reformatoare, Mir Hossein Moussavi, fost premier, şi Mehdi Karoubi, fost preşedinte al Parlamentului.

Acestea s-au produs în timp ce forţele de ordine, mobilizate masiv în capitală, încercau să împiedice mai multe reuniuni, potrivit site-ului citat, care menţionează "un număr mare de manifestanţi".

Site-urile Kaleme şi Sahamnews au evocat "tiruri cu gaze lacrimogene" şi "atacuri masive" ale forţelor de ordine împotriva unor "grupuri mici de câteva sute de persoane care se reunesc sporadic".

Cel puţin cinci persoane au fost arestate, potrivit unui alt site de opoziţie, Rahesabz.

Această manifestaţie, cea de-a treia în ultimele două săptămâni, a fost interzisă de autorităţi.

Manifestanţii scandau "Moarte dictatorului", precum şi "Ya Hossein, Mir Hossein", aluzie la numele lui Moussavi, potrivit Kaleme şi Sahamnews.

Site-ul cotidianului guvernamental din Iran a afirmat, citând jurnaliştii săi, că "locurile prezentate (de site-urile de opoziţie) ca fiind cele ale reuniunii factorilor turbulenţi sunt calme şi oamenii îşi fac cumpărăturile pentru Anul Nou" iranian, sărbătorit la 21 martie.

Mai multe site-uri de opoziţie le-au cerut susţinătorilor fostului premier Mir Hossein Moussavi şi fostului preşedinte al Parlamentului Mehdi Karoubi să protesteze pentru a cere eliberarea celor doi lideri ai opoziţiei reformatoare.

Cei doi opozanţi, acuzaţi oficiali că sunt "trădători" ai regimului, au fost plasaţi în arest la domiciliu şi au fost izolaţi complet de lumea exterioară.

Rudele lor au afirmat că aceştia au fost arestaţi şi încarceraţi. Dar autorităţile judiciare au dezminţit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici