Confruntările se intensifică în Ucraina, pe fondul acuzaţiilor privind prăbuşirea MH17

Confruntările între forţele ucrainene şi rebelii separatişti se intensifică în Ucraina, pe fondul acuzaţiilor privind implicarea directă a Moscovei, în timp ce alte zeci de cadavre ale victimelor prăbuşirii zborului MH17 sunt aşteptate joi în Olanda.

1096 afișări
Imaginea articolului Confruntările se intensifică în Ucraina, pe fondul acuzaţiilor privind prăbuşirea MH17

Confruntările se intensifică în Ucraina, pe fondul acuzaţiilor privind prăbuşirea MH17 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primul avion cu sicriele victimelor a decolat de la aeroportul din Harkov la ora 09.00 GMT (12.00, ora României), iar al doilea are programată plecarea în cursul zilei de joi. În acest context, ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au întâlnit joi dimineaţă la Bruxelles pentru a decide o nouă listă cu personalităţile şi entităţile ruse vizate de sancţiuni.

Între timp, confruntările între forţele Kievului şi rebeli se intensifică în zonă, în special în privinţa controlului asupra frontierei ruso-ucrainene, controlată în mare parte de separatişti, ceea ce, potrivit Kievului, le permite să primească arme din Rusia, inclusiv tancuri şi blindate.

Statul Major al "operaţiunii antiteroriste" ucrainene a anunţat, joi, că tiruri cu rachete Grad au fost lansate din Rusia asupra unor puncte de control de la aerportul din Lugansk şi mai multor localităţi din regiunea Doneţk. Obuze de mortiere au căzut în regiunea Doneţk, a anunţat Statul Major, care a precizat că nu au fost semnalate victime, iar blindate au ajuns în zonă pentru a întări poziţiile rebelilor, potrivit sursei.

Potrivit rebelilor, o unitate de paraşutişti aparţinând forţelor ucrainene ar fi încercuită în apropierea frontierei ruse, ceea ce ar fi determinat Kievul să trimită în zonă două patru avioane Suhoi, dintre care două au fost doborâte.

- Problemele de securitate, o piedică pentru activitatea anchetatorilor internaţionali

Premierul ucrainean Arseni Iaţseniuk a acuzat indirect Rusia că a doborât cel puţin unul dintre cele două avioane, într-un interviu pentru BBC difuzat şi de televiziunea ucraineană. "Cel de-al doilea avion de vânătoare a fost cel mai probabil doborât de o rachetă sol-aer. Aceasta înseamnă că a fost doborât de un alt avion de vânătoare care, cu siguranţă nu era ucrainean", a afirmat şeful Guvernului de la Kiev.

Piloţii celor două avioane au reuşit să se salveze, însă nu au fost găsiţi de rebelii proruşi, care nu au intrat deocamdată în zona controlată de forţele ucrainene, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Pe fondul intensificării tensiunilor, rebelii au interzis accesul jurnaliştilor în zonele de luptă şi chiar în apropierea punctelor de control în absenţa unei autorizaţii speciale din partea "Ministerului Apărării" din teritoriile separatiste. În acest context, o maşină în care se aflau jurnaliştii AFP, care se îndrepta spre zona în care au fost doborâte miercuri cele două avioane militare ucraiene, a fost vizată de focuri de armă, fără ca pasagerii să fie răniţi, şi a fost astfel nevoită să se întoarcă din drum, după ce a fost verificată identitatea persoanelor aflate în maşină.

Problemele de securitate par să încetinească şi activitatea anchetatorilor internaţionali care urmează să se pronunţe în legătură cu prăbuşirea avionului Malaysia Airlines, în estul Ucrainei, soldat cu moartea celor 298 de pasageri aflaţi la bord.

- Olanda şi Australia propun o misiune de poliţie sub conducerea ONU la locul tragediei

"Anchetatorii se află în continuare la Kiev şi Harkov, nu s-au putut deplasa la locul prăbuşirii avionului din motive de securitate", a declarat Sara Vernooij, purtorul de cuvânt al Biroului olandez de Securitate OVV, care conduce ancheta privind prăbuşirea avionului malaysian. "Discuţii pe această temă sunt în curs", a adăugat ea. Avionul Malaysia Airlines s-a prăbuşit în Grabov, într-o zonă controlată de rebelii proruşi.

Cu toate acestea, misiunea OSCE a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, că observatorii au plecat joi dimineaţă spre locul prăbuşirii avionului, împreună cu experţii malaysieni şi australieni.

Potrivit Kievului, Olanda şi Australia şi-au anunţat disponibilitatea să trimită "o misiune de poliţie sub conducerea ONU" la locul prăbuşirii avionului malaysian, pentru a asigura desfăşurarea unei anchete independente.

După ce a fost o perioadă blocat de rebeli, trenul cu vagoanele frigorifice în care au fost depuse cadavrele victimelor accidentului a ajuns marţi la Harkov, însă mai multe corpuri se află în continuare la locul tragediei, a anunţat miercuri misiunea de observatori a OSCE în Ucraina.

Cutiile negre ale avionului malaysian au ajuns, între timp, în Marea Britanie, unde urmează să fie decriptate de experţi. Cu toate acestea, este puţin probabil ca, în urma analizării datelor din cutiile negre, să fie stabilită originea tirului fatel de rachetă, atribuit de Statele Unite "rebelilor susţinuţi de Rusia".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici