Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezoluţie care cere întreruperea finanţării grupării Stat Islamic

Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate, joi, o rezoluţie care conţine măsuri necesare pentru a întrerupre finanţarea campaniei teroriste a grupării Stat Islamic, relatează Euronews.

623 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezoluţie care cere întreruperea finanţării grupării Stat Islamic

Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezoluţie care cere întreruperea finanţării grupării Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Redactată de Rusia, Rezoluţia 2.199 prevede întreruperea surselor de finanţare ale grupării jihadiste, precum veniturile din petrol, traficul de antichităţi, donaţiile externe şi răscumpărările pentru eliberarea unor ostatici.

Textul oferă Consiliului de Securitate autoritatea necesară pentru a aplica decizii referitoare la sancţiuni economice. Rezoluţia nu autorizează folosirea forţei militare, dar consolidează eforturile anterioare de a opri vânzările de petrol ale jihadiştilor.

Un raport ONU din noiembrie 2014 arăta că gruparea Stat Islamic obţine venituri importante din traficul de antichităţi siriene şi irakiene, însă nu a putut estima valoarea acestora.

Raportul ONU estima veniturile obţinute de SI din petrol între 742.000 şi 1,4 milioane de euro pe zi, însă diplomaţi occidentali apreciază că, datorită raidurilor aeriene ale coaliţiei internaţionale asupra unor rafinării, petrolul nu mai reprezintă principala sursă de venit pentru jihadişti.

Rezoluţia prevede de asemenea oprirea vehiculelor care vor să intre sau să părăsească regiunile controlate de SI, dacă sunt suspectate de implicare în trafic, subliniind îngrijorările că gruparea teroristă "obţine venituri prin implicarea directă sau indirectă în jefuirea şi traficul bunurilor cu valoare culturală (...) pentru a-şi susţine eforturile de recrutare şi a-şi consolida capacitatea operaţională de a organiza şi comite atacuri teroriste".

Textul mai cere "tuturor statelor membre să împiedice teroriştii să beneficieze direct sau indirect de banii din răscumpărări sau de concesii politice şi să asigure eliberarea în siguranţă a ostaticilor". Sumele obţinute din răscumpărări sunt estimate între 84.000 şi 108.000 euro zilnic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici