Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie care cere să fie luate "toate măsurile" împotriva Stat Islamic

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate rezoluţia depusă de Franţa care cere să fie luate "toate măsurile necesare" în lupta împotriva grupării Stat Islamic, la o săptămână după atentatele de la Paris, soldate cu cel puţin 129 de morţi, relatează BBC News Online.

2713 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluţie care cere să fie luate "toate măsurile" împotriva Stat Islamic

Consiliul de Securitate ONU adoptă o rezoluţie care cere să fie luate "toate măsurile" împotriva Stat Islamic (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Documentul propus de Franţa cere tuturor statelor membre ONU să "ia toate măsurile necesare" în lupta împotriva grupării Stat Islamic, care a revendicat atentatele din 13 noiembrie de la Paris.

Gruparea teroristă a revendicat de asemenea atacuri mortale comise luna aceasta în Liban, în timp ce un grup afiliat SI a anunţat că a doborât un avion rus de pasageri în Egipt, în octombrie.

Rezoluţia 2.249 adoptată de Consiliul de Securitate în noaptea de vineri spre sâmbătă condamnă de asemenea atacurile recente din Sousse (Tunisia) şi Ankara (Turcia).

Consiliul de Securitate al ONU cere statelor membre să distrugă fieful grupării Stat Islamic şi al altor organizaţii militante din Irak şi Siria.

Documentul subliniază de asemenea că statele membre ar trebui "să-şi dubleze şi să-şi coordoneze eforturile în vederea prevenirii şi eliminării atacurilor teroriste".

Cu toate acestea, rezoluţia nu invocă Capitolul VII din Carta ONU, care autorizează explicit folosirea forţei.

Franţa şi Rusia au argumentat însă că acţiunea militară este justificată prin dreptul ţărilor la autoapărare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici