Consiliul de Securitate al ONU examinează un apel privind decizia SUA în cazul Ierusalimului, potrivit căruia orice hotărâre privind statutul oraşului nu are un efect juridic şi trebuie anulată

Consiliul de Securitate al ONU are în vedere un proiect de rezoluţie care să prevadă că orice decizie privind statutul oraşului Ierusalim nu are un efect juridic şi trebuie anulată, după ce preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, relatează Reuters.

454 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU examinează un apel privind decizia SUA în cazul Ierusalimului, potrivit căruia orice hotărâre privind statutul oraşului nu are un efect juridic şi trebuie anulată

Consiliul de Securitate al ONU examinează un apel privind decizia SUA în cazul Ierusalimului, potrivit căruia orice hotărâre privind statutul oraşului nu are un efect juridic şi trebuie anulată

Documentul transmis sâmbătă Consiliului nu menţionează în mod expres Statele Unite sau pe Donald Trump. Diplomaţii citaţi de Reuters susţin că iniţiativa beneficiază de un sprijin larg, dar va fi probabil respinsă de către SUA, unul dintre membrii permanenţi ai structurii ONU.

Consiliul ar putea vota în această privinţă la începutul săptămânii viitoare, au precizat sursele citate. Pentru a fi adoptată, o rezoluţie necesită nouă voturi pentru şi niciun veto din partea Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii, Rusiei sau Chinei.

Proiectul de rezoluţie ONU "afirmă că oricare decizii şi acţiuni care pretind că au modificat caracterul, statutul sau compoziţia demografică a Oraşului Sfânt Ierusalim nu au efect juridic, sunt nule şi nepotrivite şi trebuie anulate în conformitate cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate".

Iniţiativa solicită tuturor ţărilor să se abţină de la înfiinţarea misiunilor diplomatice la Ierusalim şi "cere ca toate statele să respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate referitoare la Ierusalim şi să nu recunoască acţiuni sau măsuri contrare acestor rezoluţii".

O rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU adoptată în luna decembrie anul trecut "subliniază că nu va fi recunoscută nicio modificare a prevederilor din 4 iunie 1967, inclusiv în ceea ce priveşte Ierusalimul, altele decât cele convenite de către părţi prin negocieri".

Vineri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că va lansa o iniţiativă în cadrul Naţiunilor Unite pentru a anula decizia SUA cu privire la recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Poziţia Turciei este susţinută de către 48 de state majoritar musulmane.

Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici