Consiliul Europei a îndemnat Rusia să îl elibereze pe Navalnîi

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE) Thorbjorn Jagland a îndemnat joi seara la eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, până la pronunţarea unei hotărâri definitive împotriva acestuia.

83 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei a îndemnat Rusia să îl elibereze pe Navalnîi

Consiliul Europei a îndemnat Rusia să îl elibereze pe Navalnîi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El s-a declarat "preocupat" de faptul că hotărârea pronunţată de Tribunalul din Kirov împotriva lui Aleksei Navalnîi şi a lui Piotr Ofiţerov, acuzat alături de acesta de corupţie, "se traduce prin încarcerarea imediată, înainte ca hotărârea să fie definitivă", se arată într-un comunicat al secretarului general al organizaţiei paneuropene, din care Rusia face parte începând din 1996 şi care are sediul la Strasbourg, în estul Franţei.

"Am îndemnat autorităţile să îl elibereze pe domnul Navalnîi până la pronunţarea unei hotărâri definitive. Navalnîi nu reprezintă nicio ameninţare aparentă pentru societate şi nu a dovedit că ar intenţiona să se sustragă justiţiei. El ar trebui să beneficieze de o procedură în apel echitabilă", a conchis Jagland.

Navalnîi, considerat inamicul public numărul unu al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost condamnat joi la cinci ani de închisoare pentru deturnare de fonduri.

El a fost încătuşat imediat şi arestat în sala tribunalului din Kirov, un oraş situat la aproximativ 900 de kilometri de Moscova.

Parchetul a cerut, însă, joi seara, ca opozantul să fie eliberat sub control judiciar, până la examinarea apelului anunţat de către avocaţii săi.

Această cerere urma să fie examinată de tribunalul din Kirov vineri dimineaţa.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici