Consilliera pentru Securitate Naţională a lui Obama: Un acord prost cu Iranul în dosarul nuclear este mai rău decât dacă nu se ajunge la un acord

Un acord prost cu Iranul în dosarul nuclear este mai rău decât dacă nu se va ajunge la niciun acord în urma negocierilor în curs, a declarat luni seara Susan Rice, consiliera pentru Securitate Naţională a preşedintelui american Barack Obama, relatează Associated Press.

160 afișări
Imaginea articolului Consilliera pentru Securitate Naţională a lui Obama: Un acord prost cu Iranul în dosarul nuclear este mai rău decât dacă nu se ajunge la un acord

Consilliera pentru Securitate Naţională a lui Obama: Un acord prost cu Iranul în dosarul nuclear este mai rău decât dacă nu se ajunge la un acord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rice a făcut această declaraţie la o reuniune a grupului de lobby proisraelian American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

Oficialul de rang înalt a susţinut acest discurs în faţa delegaţilor cu doar o zi înainte ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să susţină un discurs în Congresul american, în care urmează să se opună negocierilor cu Teheranul în domeniul nuclear.

Modificând un citat folosit de către Ronald Reagan, Rice a apreciat că abordarea Statelor Unite faţă de Iran este "nu ai încredere, dar verifică".

În opinia sa, este necesar ca un eventual acord cu Iranul să blocheze în mod verificabil orice cale prin care acesta ar putea să dezvolte arma nucleară.

Rice şi-a "condimentat" discursul suţinut la AIPAC cu expresii în ebraică.

Înainte de acest discurs, ziarul The New York Times (NYT) a publicat în regim de publicitate un articol semnat de către un influent rabin care o acuză că este un "spectator la genocid".

Potrivit Huffingron Post, Rice le-a mai spus delegaţilor care participau la eveniment că activitatea lor de lobby ameninţă negocierile care vizează limitarea programului nuclear iranian.

După ce premierul israelian va susţine marţi controversatul discurs într-o şedinţă comună a Camerelor reunite ale Congresului, AIPAC le va cere membrilor săi să susţină două iniţiative legislative - una prin care să fie impuse noi sancţiuni Iranului în cazul în care nu se ajunge la un acord în dosarul nuclear, cealaltă care să mandateze revizuirea în Congres a unui eventual acord.

Delegaţii au ovaţionat-o în picioare când le-a spus că ştie că unii dintre ei vor "îndemna Congresul să insiste ca Iranul să renunţe definitiv la îmbogăţirea" uraniului, dar Rice le-a întrerupt aplauzele afirmând că împiedicarea Teheranului să dezvolte energia nucleară în scopuri paşnice nu este "o poziţie viabilă în negocieri", potrivit ediţiei americane a site-ului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici