LIVE-TEXT  Contraofensiva ucraineană, ziua 2 - Vladimir Putin: "Contraofensiva ucraineană a început!" / Zelenski: "se duc bătălii în Doneţk"/ Trupele ucrainene avansează spre Bakhmut/ Tancurile avariate sunt reparate într-un atelier secret

  • Se înregistrează progrese în zona Bakhmut
  • Ucrainenii s-au apucat de reparat tancuri
  • „Luptele grele continuă pentru fiecare metru pătrat” în direcţiile Lyman, Bakhmut, Avdiivka şi Mariinka”, a spus Statul Major al Forţelor Armate în actualizarea sa zilnică.
  • Ucraina bombardează Berdyansk, oraş portuar aflat sub ocupaţie rusească
  • Kievul pretinde că a obţinut câştiguri teritoriale în Bakhmut, între 200 metri şi 1,1 kilometri
  • Primele informaţii despre obiectivele contraofensivei lansate de Ucraina: Luptele se desfăşoară "de-a lungul axei Tokmak", un oraş strategic
  • Zelenski: „Bătălii dure” au loc în regiunea Doneţk
  • Se aşteaptă ca ofensiva să se desfăşoare câteva luni
  • Au fost raportate lupte intense în regiunea Zaporizhzhia
  • Vladimir Putin confirmă începerea contraofensivei ucrainene
17047 afișări
Imaginea articolului Contraofensiva ucraineană, ziua 2 - Vladimir Putin: "Contraofensiva ucraineană a început!" / Zelenski: "se duc bătălii în Doneţk"/ Trupele ucrainene avansează spre Bakhmut/ Tancurile avariate sunt reparate într-un atelier secret

Sursa Galerie Foto - Armata Ucraineană

*Pentru mai multe informaţii despre cum s-a desfăşurat prima de contraofensivă ucraineană - Contraofensiva ucraineană, ziua 1 

 

UPDATE: Putin - Trupele ucrainene nu şi-au atins obiectivele în niciun sector datorită curajului soldaţilor ruşi şi organizării corecte a trupelor 

"Se poate spune cu siguranţă că ofensiva ucraineană a început, acest lucru fiind dovedit de utilizarea rezervelor strategice", a menţionat preşedintele Rusiei. 

Putin recunoaşte că Rusia nu dispune de capacităţi moderne pentru a cuceri Ucraina, dar susţine că poate contraataca. 

"️Rusia încă nu are arme moderne, dar industria de apărare se dezvoltă rapid, iar toate sarcinile stabilite pentru industria de apărare vor fi finalizate. Se poate afirma că toate încercările de contraofensivă făcute de Kiev au eşuat, dar potenţialul ofensiv al Forţelor Armate ale Ucrainei este încă păstrat".

Preşedintele Rusiei a menţionat că în ultimele zile, Forţele Armate ale Ucrainei au suferit pierderi semnificative peste cifra „oficială”.

  

UPDATE - Vladimir Putin confirmă începerea contraofensivei ucrainene 

 „Putem afirma cu siguranţă că această ofensivă ucraineană a început”, a spus el într-un interviu video publicat vineri pe Telegram, transmite BBC

În anumite privinţe, contraofensiva este deja în desfăşurare de câteva săptămâni, Ucraina efectuând ceea ce este cunoscut în jargonul militar ca „operaţiuni de modelare”: atacuri cu artilerie şi rachete cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor logistice cheie ale Rusiei, aflate mult în spatele liniei frontului.

Apoi, mici detaşamente de unităţi ucrainene uşor blindate  au înaintat pe câmpuri deschise către fortificaţiile ruseşti din sudul Ucrainei, la sud-est de Zaporizhzhia.

„Acum, aşa-numita „etapă de recunoaştere a luptei” are loc pe toată lungimea frontului”, a declarat Serhii Kuzan, co-fondatorul şi preşedintele Centrului de Securitate şi Cooperare din Ucraina, pentru BBC.

„Asta înseamnă că există o cercetare a apărării ruse”.

  

 

UPDATE - Ucrainenii au avansat 1,200 metri în direcţia spre Bakhmut 

În ultima zi, armata ucraineană a avansat până la 1,2 km în unele zone în direcţia Bakhmut, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate Cherevaty

În acelaşi timp, luptele grele continuă în est, a spus ministrul adjunct al apărării Malyar. Potrivit acesteia, în direcţia lui Bakhmut, trupele ruse formează rezerve şi încearcă să-şi menţină poziţiile, efectuând contraatacuri fără succes.

 

UPDATE - Washington Post: Se aşteaptă ca ofensiva să se desfăşoare câteva luni 

Contraofensiva va fi, de asemenea, un test al strategiei conduse de SUA de a pregăti forţele ucrainene cu arme, echipamente şi tactici din ce în ce mai avansate.

În timp ce Kievul a încercat în ultimele săptămâni să minimizeze aşteptările şi probabilitatea unor câştiguri majore, oficialii ucraineni au transmis de mult timp că vor să recupereze tot teritoriul pe care Rusia l-a ocupat de la invazia de anul trecut.

UPDATE  - Au fost raportate lupte intense în regiunea Zaporizhzhia 

Regiunea de sud-est, cu câmpurile sale plate, a fost mult timp văzută ca locul ideal pentru începerea contraatacului Ucrainei.

Dacă Ucraina recuperează regiunea Zaporizhzhia, ar putea perturba liniile critice de aprovizionare ruseşti prin întreruperea rutei terestre care leagă Crimeea ocupată de Federaţia Rusă. 

UPDATE - Armata Ucrainei, echipată cu arsenal american puternic 

Washingtonul i-a livrat Ucrainei 90 de vehicule de transport de personal Stryker şi peste 100 de vehicule de luptă Bradley.

Stryker -urile şi Bradley-urile sunt în general mai rapide, mai avansate şi mai bine protejate decât  vehiculele sovietice şi ruseşti pe care le operează ucrainenii, dar sunt mai dificil din punct de vedere tehnic de întreţinut pe teren.

Statele Unite au promis şi 31 de tancuri Abrams, dar acestea nu vor fi livrate mai devreme de luna septembrie 2023. 

UPDATE - Un tanc ucrainean a fost văzut distrus în regiunea Zaporizhzhia

Potrivit videoclipului publicat joi de Ministerul rus al Apărării şi verificat independent de The Post, sunt aceleaşi secvente cu o coloană de cel puţin şase vehicule militare ucrainene, care par să includă tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, potrivit doi analişti militari. Acestea sunt avariate sau distruse de minele anti-tanc şi de focurile trase de arsenalul rusesc. 

 

UPDATE  -POLITICO: Kievul pretinde că a obţinut câştiguri teritoriale în Bakhmut, între 200 metri şi 1,1 kilometri 

„În majoritatea zonelor, Ucraina deţine iniţiativa”, transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Forţele ucrainene au avansat între 200 de metri şi 1,1 kilometri în diferite zone din jurul oraşului Bakhmut şi sunt acum în ofensivă, potrivit rapoartelor militare.

„În direcţia lui Bakhmut, trupele noastre au trecut de la apărare la ofensivă”, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, într-o postare pe Telegram.

„În ultima zi, am avansat de la 200 la 1.100 de metri în diferite secţiuni ale direcţiei Bakhmut”.

Vestea vine în timp ce mai multe instituţii de presă au raportat joi că a început mult aşteptata contraofensivă a Ucrainei, forţele de la Kiev luptându-se pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia.

Ministerul Apărării al Regatului Unit a declarat: „În mijlocul unei imagini operaţionale extrem de complexe, luptele grele continuă de-a lungul mai multor sectoare ale frontului”.

Acesta a adăugat: „În majoritatea zonelor, Ucraina deţine iniţiativa”.

Între timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat într-un  videoclip  difuzat joi că forţele ucrainene au lansat un atac în zona Zaporizhzhia, cu 1.500 de militari şi 150 de vehicule blindate. Şoigu a susţinut că forţele ruse i-au respins pe ucraineni.

Oficialii ucraineni au declarat anterior că nu vor anunţa începutul contraofensivei, pentru a nu strica elementul surpriză.

În discursul său de noapte de miercuri, preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a spus în mod criptic.

„Le mulţumesc fiecărui războinic, tuturor unităţilor, tuturor brigăzilor care continuă să lupte cu ocupanţii. Direcţia Bakhmut, Avdiivka, toată Khortytsia, toată Tavria - o treabă grozavă!”, a afirmat preşedintele. 

 

UPDATE - Primele informaţii despre obiectivele contraofensivei lansate de Ucraina: Luptele se desfăşoară "de-a lungul axei Tokmak", un oraş strategic

Doi membri ai armatei, doi oficiali occidentali de la Kiev şi analişti militari au declarat că aceste mişcări recente au fost un semn clar că, după luni de pregătiri şi antrenamente, ofensiva de vară a Ucrainei pentru a elibera teritoriul ocupat a început cu adevărat.

Forţele ucrainene speră să obţină o pătrundere în sud şi să rupă "puntea terestră" care leagă Rusia de provinciile ucrainene Zaporizhzhia şi Kherson, tăind liniile de aprovizionare a peninsulei Crimeea, aflată în prezent sub controlul Moscovei.

"Dacă Ucraina rupe podul terestru al Rusiei care leagă Crimeea de Rusia propriu-zisă, întreaga prezenţă a Moscovei în partea de sud-est a frontului s-ar putea prăbuşi", a declarat Konrad Muzyka, director al Rochan Consulting, o organizaţie cu sediul în Polonia care urmăreşte războiul din Ucraina.

UPDATE - Contraofensiva se desfăşoară pe trei direcţii. Ruşii susţin că au respins atacurile 

În direcţia Lyman, în ultima zi, forţele ucrainene au desfăşurat acţiuni ofensive fără succes în zona Vesely din regiunea Doneţk.

În direcţia Avdiyiv,  Ucraina a efectuat încercări  nereuşite de a recupera aşezările Severne şi Opytne.

În direcţia Marinka, ruşii i-au respins pe ucraineni în încercarea de a recupera oraşul Marinka. Ruşii raportează că ucrainenii au suferit pierderi.

În ultima zi, aviaţia rusă a forţelor de apărare a lovit 19 ţinte în zonele de concentrare a armatei ucrainene  şi lovituri asupra sistemelor de rachete antiaeriene ale Ucrainei. 

Au fost distruse şas drone de atac şi patru de recunoaştere. 

În cursul zilei trecute, unităţile de artilerie rusă şi rachetele au lovit cinci puncte de control, şase zone de concentrare a forţei de muncă, armament şi echipament militar, două complexe de rachete antiaeriene, opt unităţi de artilerie în poziţii de tragere şi încă două obiecte inamice importante, raportează Ministerul Rus al Apărării. 

 

UPDATE -  Ucraina nu duce contraofensiva la capacităţile ei depline

Atacurile Ucrainei din regiunea Zaporizhzhia nu prezintă pe deplin capacităţile ei actuale de contraofensivă.

Contraofensiva Ucrainei va implica o serie de operaţiuni, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului în ultima sa evaluare. Acestea includ atacuri localizate precum cel care a avut loc pe 8 iunie în sud-estul Ucrainei, la sud de oraşul Zaporizhzhia.

 

UPDATE - Zelenski: „Bătălii dure” au loc în regiunea Doneţk

În regiunea Doneţk din estul Ucrainei au loc bătălii intense, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un discurs ţinut pe 8 iunie, pe fondul unor rapoarte conform cărora contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei pentru recâştigarea teritoriului este acum în desfăşurare.

 

UPDATE - Explozie în Berdyansk, oraş portuar aflat sub ocupaţie rusească 

Explozie în Berdyansk 

Berdeansk este un oraş-port din regiunea Zaporijjea din sud-estul Ucrainei, aflat sub ocupaţie rusă. 

Forţele Armate ale Ucrainei au bombardat Berdyansk cu rachete de croazieră de fabricaţie anglo-franceză, Storm Shadow. 

O benzinărie este în flăcări în Berdyansk, iar localnicii raportează că nu au fost atacuri în oraş. 

Ucrainenii au sărbătorit atacul pe canalele de pe Telegram. 

 

 

 

UPDATE  - "Tancul ăsta este gata să se ducă pe câmpul de luptă" 

Într-un atelier secret, mecanicii repară tancurile ucrainene avariate în prima încercare de recuperare a teritoriilor aflate sub ocupaţie rusească. 

Sunt civili obişnuţi, dar profesionişti, iar munca lor este vitală pentru efortul de război al Ucrainei. 

Ei repară vehiculele de luptă de infanterie mecanizată, dar şi tancuri, pentru ca Kievul să le trimită înapoi pe front să lupte împotriva invadatorilor ruşi. 

CNN a fotografiat un vehicul cu şenile răsucite de o mină anti-tanc rusească. Pe blindaj se vede litera Z, indicând faptul că este un vehicul rusesc abandonat şi capturat de ucraineni. 

Este un vehicul de transport pe care îl vom transforma într-unul de evacuare medicală, spune un coordonator al unui proiect desfăşurat de o fundaţie de caritate. 

"Vom transporta soldaţii răniţi cu el".  

Mecanicii nu doar că le repară, dar vor să le facă mai sigure şi confortabile. 

Au fost reparate peste 30 de tancuri occidentale, plus modele ruseşti ca T-72. 

Tehnicianul ucrainean, pe un ton euforic, exclamă că "acest T-72B3M este gata pentru câmpul de luptă".  

Captură Foto de pe CNN

Ştirea iniţială - Se înregistrează progrese semnificative în zona Bakhmut. Trupele ucrainene distrug un tanc rusesc, anunţă comandantul ucrainean

Trupele fac progrese extraordinare şi continuă să avanseze în zona Bakhmut din estul Ucrainei, a declarat joi armata ucraineană.

„Operaţiunea defensivă continuă, inamicul încearcă să ne oprească forţele, dar este înfrânt”, a declarat comandantul forţelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi, într-o postare pe Telegram.

El a distribuit un videoclip în care se presupune că îi arată soldaţi ai Brigăzii 77 de asalt aerian care distrug un tanc rusesc.

„Luptele grele continuă pentru fiecare metru pătrat” în direcţiile Lyman, Bakhmut, Avdiivka şi Mariinka”, a spus Statul Major al Forţelor Armate în actualizarea sa zilnică, citat de CNN

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici