Controversă în Polonia privind distrugerea bunurilor victimelor accidentului din Smolensk

Şeful Inspectoratului sanitar militar a ordonat distrugerea a 68 de bagaje ce conţin obiecte ale victimelor accidentului produs în aprilie la Smolensk, deşi o rezoluţie emisă săptămâna trecută arată că bunurile "nu reprezintă un pericol", anunţă Radio Polonia.

20 afișări
Imaginea articolului Controversă în Polonia privind distrugerea bunurilor victimelor accidentului din Smolensk

Controversă în Polonia privind distrugerea bunurilor victimelor accidentului din Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit deciziei luate săptămâna trecută de un tribunal, bunurile, în principal haine, veste antiglonţ şi alte obiecte personale nu "reprezintă un pericol". Deşi aplicarea verdictului pronunţat de tribunal este obligatorie, procedurile administrative sunt încă în desfăşurare pentru distrugerea bunurilor pe care angajaţii inspectoratului sanitar militar le consideră un pericol pentru mediu.

Cazul este analizat de şeful Inspectoratului sanitar militar, colonelul Tadeusz Nierebinski. Conform procedurilor administrative, un verdict final va fi pronunţat în prima jumătate a lunii iunie privind distrugerea bunurilor, care au fost transportate la un complex din oraşul Rzeszow, din sud-estul Poloniei.

Rudele victimelor accidentului aşteaptă verdictul, un oficial plenipotenţiar afirmând că decizia distrugerii obiectelor personale ale persoanelor decedate este luată prea "devreme".

Colonelul Nierebinski a declarat pentru postul de televiziune TVN24 că înţelege nemulţumirea familiilor întrucât le-a cunoscut personal pe anumite persoane care au murit în accident. "Totuşi, sunt responsabil pentru siguranţa oricărei persoane care atinge aceste obiecte", a conchis el.

Potrivit Radio Polonia, Rusia va pune la dispoziţie luni copii ale datelor înregistrate de cutiile negre ale avionului prezidenţial polonez, care s-a prăbuşit la 10 aprilie la Smolensk.

Ministerul polonez de Interne, Jerzy Miller, şi Procurorul general, Andrzej Seremet, se vor deplasa la Moscova la 31 mai pentru a obţine copiile înregistrărilor.

Săptămâna trecută, şeful Comisiei poloneze pentru accidente aviatice, Edmund Klich, a afirmat că a primit deja prima transcriere a înregistrărilor făcute în carlingă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici