Controversa legată de sistemele ruseşti S-400 | Ministrul de Externe al Turciei: Dacă SUA nu vor aproba vânzarea sistemelor Patriot, vom căuta alternative

Turcia şi-ar putea extinde planul de achiziţii de sisteme de apărare din Rusia dacă nu va putea cumpăra sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot din SUA şi va căuta alternative dacă nu va primi aeronavele F-35, a declarat miercuri ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.

5544 afișări
Imaginea articolului Controversa legată de sistemele ruseşti S-400 | Ministrul de Externe al Turciei: Dacă SUA nu vor aproba vânzarea sistemelor Patriot, vom căuta alternative

Controversa legată de sistemele ruseşti S-400 | Ministrul de Externe al Turciei: Dacă SUA nu vor aproba vânzarea sistemelor Patriot, vom căuta alternative

Ministrul a transmis că nu a primit un răspuns pozitiv din partea Administraţiei de la Washington în ceea ce priveşte formarea unei echipe de specialişti care să verifice achiziţia de sisteme antieriene S-400 din Rusia.

Statele Unite au negociat cu Turcia o potenţială furnizare de sisteme Patriot pentru a împiedica achiziţionarea sistemelor S-400 din Rusia.

Planul de achiziţionare a sistemelor antiaeriene S-400 de către Turcia a fost anunţat prima dată în noiembrie 2016. În septembrie 2017, preşedintele turc Tayyip Erdogan a anunţat că a semnat contractul cu Moscova şi a plătit un avans pentru sistemele S-400.

Cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, ţări membre NATO. Statele Unite au avertizat că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35 pe care Turcia vrea să le achiziţioneze.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat miecuri că există posibilitatea ca livrarea sistemelor S-400 din Rusia să fie făcută înainte de luna iulie, termenul stabilit iniţial de cele două ţări. La întoarcerea dintr-o vizită oficială în Rusia, Erdogan a transmis că a fost presat în mod constant să renunţe la achiziţia sistemelor S-400.

„Le-am spus că afacerea e încheiată, totul e aranjat. Livrarea sistemelor S-400 trebuia făcută în luna iulie. Poate putem muta termenul mai devreme”, a declarat Erdogan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici