Convoiul rusesc este blocat în continuare la frontieră, în timp ce luptele continuă în Ucraina

Convoiul rusesc cu ajutor umanitar era blocat în continuare, sâmbătă, la câţiva kilometri de frontiera ucraineană, aşteptând să fie inspectat, în timp ce liderul insurgenţilor din bastionul prorus de la Doneţk a acuzat Kievul că întârzie în mod deliberat camioanele.

1537 afișări
Imaginea articolului Convoiul rusesc este blocat în continuare la frontieră, în timp ce luptele continuă în Ucraina

Convoiul rusesc este blocat în continuare la frontieră, în timp ce luptele continuă în Ucraina -LIVE TEXT

Fieful rebel de la Doneţk, asediat de către armata ucraineană, "este într-o situaţie umanitară foarte îngrijorătoare, iar de ajutorul pe care Rusia ni-l trimite, pe care nu l-am primit încă, avem nevoie ca de oxigen", a declarat "premierul" separatist Aleksandr Zaharcenko.

"Nu doar armata ucraineană nu vrea ca ajutorul să ne parvină şi-l împiedică să ne parvină. În realitate (...) Guvernul ucrainean îl împiedică prin toate obstacolele posibile, legale şi de alt fel", a acuzat el.

Aproximativ 300 de camioane ruseşti, încărcate cu 1.800 de tone de ajutor umanitar potrivit Moscovei, erau staţionate în continuare, sâmbătă dimineaţa, la aproximativ 30 de kilometri de postul de frontieră Doneţk din Rusia, în localitatea Kamensk-Şahtinski, au observat jurnalişti AFP, ceea ce înseamnă că acesta a rămas pe loc de joi.

Grăniceri şi vameşi ucraineni veniţi pe teritoriul rus nu au început încă inspecţia, aştepând documente din partea Crucii Roşii, care urmează să fie însărcinată cu distribuirea ajutorului în bastioane rebele.

Un oficial din cadrul Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că Moscova le-a trimis vameşilor ucraineni o declaraţie cu privire la conţinutul camioanelor. Reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la faţa locului, Paul Picard, a declarat că sâmbătă dimineaţa a avut loc o reuniune între reprezentanţi ai serviciilor vamale ruseşti şi ucraineni, dar fără să ofere precizări.

Crucea Roşie, care nu a participat la reuniune, a confirmat că nu a efectuat încă vreo inspecţie asupra camioanelor ruseşti, aşteptând un acord între cele două părţi.

- Bombardamente intensive în noaptea de vineri spre sâmbătă

La Doneţk, unde confruntările s-au apropiat de centrul oraşului în ultimele zile, o jurnalistă AFP a auzit tiruri intense de artilerie în noaptea de vineri spre sâmbătă şi explozii în cartiere din nord-estul oraşului.

La Lugansk, un oraş încercuit şi asediat de către armata ucraineană, organizaţia Human Rights Watch (HRW) a a evocat sâmbătă o situaţie umaniatră "foarte dificilă", în contextul care oraşul nu mai este alimentat cu apă şi energie electrică, iar reţeaua telefonică a fost întreruptă, în urmă cu două săptămâni. Potrivit autorităţilor locale, bombardamente intensive au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma cărora au izbucnit mai multe incendii în oraş.

ONG-ul a denunţat totodată utilizarea de către cele două tabere a armamentului greu în zone locuite, omorând câteva zeci de civili în ultimele zile. Washingtonul a îndemnat joi Kievul la "reţinere", în vederea reducerii numărului victimelor în rândul populaţiei.

Moscova, pe de altă parte, a acuzat Kievul, care a trimis camioane încărcate cu ajutoare în estul ţării, că vrea să saboteze operaţiunea umanitară rusească. "Intensificarea brutală a operaţiunilor militare" ucrainene în zona pe care urmează să o traverseze convoiul rusesc "are în mod evident scopul să taie ruta convenită cu Kievul", a apreciat diplomaţia rusă.

Forţele ucrainene au revendicat joi preluarea controlului asupra drumului care asigură legătura între Lugansk şi frontiera cu Rusia, întrerupând astfel ruta pe care urmează să vină în oraş camioanele trimise de Moscova.

- Au sosit "întăriri" din Rusia?

Tensiunile internaţionale s-au amplificat după ce Ucraina a anunţat vineri că a "distrus" o parte a unei coloane de blindate ruseşti care a pătruns joi pe teritoriul ucrainean, provocând o serie de reacţii de indignare în Occident.

Washingtonul a îndemnat Moscova să înceteze "provocările", iar miniştrii de externe din Uniunea Europeană (UE) au "îndemnat" Rusia să "oprească imediat orice formă de ostilitate".

Moscova, care a dezminţit că trupe sau material ruseşti ar fi trecut frontiera, a acuzat ironic Kievul că "distruge fantome".

Însă "premierul" separatist Aleksandr Zaharcenko a declarat că a primit "întăriri" de la Rusia, într-o înregistrare video difuzată vineri pe YouTube.

El a declarat că a primit "150 de piese de echipament militar, inclusiv 30 de tancuri şi blindate, şi aproximativ 1.200 de oameni, care au fost antrenaţi timp de patru luni pe teritoriul rusesc", adăugând că totul soseşte "la momentul cel mai crucial".

Într-o încercare de a pune capăt escaladării, o întâlnire între ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin şi omologul său rus Serghei Lavrov urmează aă aibă loc duminică la Berlin, în prezenţa şefilor diplomaţiilor franceză şi germană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici