COREEA de NORD a lansat o RACHETĂ. Regimul comunist: Este un satelit. Comunitatea internaţională: Test de rachetă balistică. Preşedinţia americană deplânge actul "provocator" - VIDEO

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit civil de observare terestră, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de rachetă balistică, potrivit comunităţii internaţionale, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării. Preşedinţia americană a condamnat caracterul foarte "provocator" al lansării, miercuri, de către Coreea de Nord a unei rachete.

2525 afișări
Imaginea articolului COREEA de NORD a lansat o RACHETĂ. Regimul comunist: Este un satelit. Comunitatea internaţională: Test de rachetă balistică. Preşedinţia americană deplânge actul "provocator" - VIDEO

COREEA de NORD a lansat o RACHETĂ. Regimul comunist: Este un satelit. Comunitatea internaţională: Test de rachetă balistică. Preşedinţia americană deplânge actul "provocator" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Racheta "a fost lansată", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului, fără alte precizări.

Potrivit unei surse guvernamentale sud-coreene, citată de agenţia Yonhap, racheta a fost lansată de la poligonul Sohae, la ora 09.51 (02.51 ora Românie).

Guvernul japonez a anunţat că o rachetă nord-coreeană a trecut pe deasupra insulei nipone Okinawa la 12 minute după ce a fost lansată de Coreea de Nord, iar Tokyo nu a încercat să o doboare.

"O rachetă pe care Coreea de Nord o numeşte satelit a fost lansată la ora 09.49 şi a trecut pe deasupra Okinawa la 10.01. Nu am lansat niciun interceptor", a explicat biroul premierului.

Ulterior, Coreea de Nord a confirmat, prin intermediul agenţiei de presă oficiale nord-coreene KCNA,că a lansat cu succes o rachetă ce a pus pe orbită un satelit civil.

"Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spaţial Sohae (...) la 12 decembrie a reuşit" şi "satelitul a intrat pe orbită aşa cum era prevăzut", a precizat agenţia.

Aceleaşi fraze au fost citite la televiziune de o prezentatoare îmbrăcată în costum tradiţional coreean.

Aşezată în faţa unui ecran care înfăţişa drapelul nord-coreean, prezentatoarea a citit comunicatul oficial cu o voce puternică şi triumfătoare, în cadrul unui "program special".

Acest tip de programe este rar şi rezervat unor ocazii excepţionale cum ar fi anunţul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il în decembrie 2011.

Preşedinţia americană: Coreea de Nord a făcut un act provocator

Este vorba despre un "act foarte provocator, care ameninţă securitatea regională, încalcă direct rezoluţiie 1.718 şi 1.874 ale Consiliului de Securitate al ONU (...) şi subminează regimul de neproliferare", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate naţională al Statelor Unite, Tommy Vietor, într-un comunicat.

Rusia "regretă profund" tirul de rachetă nord-coreean

Moscova "regretă profund" lansarea unei rachete de către Coreea de Nord, a anunţat miercuri diplomaţia rusă, subliniind că aceasta este o încălcare a rezoluţiei 1.874 a Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

"Noul tir de rachetă efectuat de Coreea de Nord, împotriva recomandărilor comunităţii internaţionale, ne provoacă un regret profundi", a scris Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Ban Ki-moon condamnă "actul provocator" al Coreei de Nord

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a condamnat, miercuri, lansarea unei rachete de către Coreea de Nord, care constituie un "act provocator" ce încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate, a declarat purtătorul său de cuvânt Martin Nesirky.

"Secretarul general este îngrijorat de consecinţele negative pe care acest act provocator le-ar putea avea asupra păcii şi stabilităţii regiunii", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici