Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice spre mare, la est de Peninsula Coreeană

Coreea de Nord a lansat sâmbătă trei rachete balistice spre mare, la est de Peninsula Coreeană, a anunţat armata sud-coreeană. Lansările vin la 5 zile după ce ţara ar fi efectuat zboruri cu drone în spaţiul aerian al Coreei de Sud.

211 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice spre mare, la est de Peninsula Coreeană

Coreea de Nord a lansat trei rachete balistice spre mare, la est de Peninsula Coreeană

Lansările au fost cele mai recente dintr-un număr fără precedent de teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord în acest an, în timp ce Pyongyang continuă să dezvolte arme, în contextul în care se speculează că ar putea testa o armă nucleară pentru a şaptea oară, scrie The Guardian.

Cele trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost lansate în jurul orei locale 8.00 din provincia Hwanghae de Nord, la sud de capitala Pyongyang, a declarat şeful Statului Major al armatei sud-coreene.

Comandamentul american Indo-Pacific a declarat că este la curent cu lansările de rachete şi că "se consultă îndeaproape cu aliaţii şi partenerii".

Lansările au avut loc la o zi după ce Ministerul Apărării din Coreea de Sud a anunţat că a efectuat cu succes un zbor de testare a unui vehicul de lansare spaţială cu propulsie solidă.

Ultimele teste cu rachete urmează rapoartelor şefilor de stat major interarme din Coreea de Sud (JCS) privind două rachete balistice lansate din zona Tongchang-ri din provincia Pyongan de Nord la 18 decembrie. "Armata noastră a consolidat supravegherea şi vigilenţa, cooperând îndeaproape cu Statele Unite şi menţinând o poziţie de pregătire deplină", a declarat atunci JCS într-o declaraţie.

Luni, cinci drone nord-coreene au trecut în Coreea de Sud, determinând armata sud-coreeană să trimită avioane de luptă şi elicoptere de atac pentru a încerca să le doboare, în prima astfel de intruziune din 2017.

Relaţiile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, aliatul SUA, au devenit mai tensionate de când guvernul conservator al preşedintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol a preluat conducerea în luna mai, promiţând o poziţie mai dură faţă de Nord.

Fără a pune la socoteală lansările de sâmbătă, Coreea de Nord a lansat aproximativ 70 de rachete balistice în acest an, a anunţat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, inclusiv aproximativ opt rachete balistice intercontinentale.

Presa de stat nord-coreeană KCNA nu a menţionat sâmbătă dimineaţă lansările, dar a precizat că liderul Kim Jong-un a prezidat vineri o reuniune de partid pentru a decide politica şi strategia pentru 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici