Coreea de Nord afirmă că a testat cu succes o rachetă capabilă să transporte un focos nuclear

Regimul de la Phenian a anunţat că a testat duminică un nou tip de rachetă balistică cu rază de acţiune medie şi mare şi care poate transporta un focos nuclear, a anunţat agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA, care a precizat că liderul statului, Kim Jong-Un a fost prezent la lansare, informează Dpa.

3686 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord afirmă că a testat cu succes o rachetă capabilă să transporte un focos nuclear

Coreea de Nord afirmă că a testat cu succes o rachetă capabilă să transporte un focos nuclear

Racheta de tip Hwasong-12 a a atins altitudinea de 2.100 de kilometri şi a parcurs o distanţă de 787 de kilometri, potrivit KCNA, care a adăugat că proiectilul a fost lansat pe o traiectorie înaltă "din considerente pentru securitatea ţărilor vecine".

Liderul de la Phenian a avertizat Statele Unite că nu "ar trebui să nescotească realitatea că zona sa continentală şi operaţiunile din Pacific sunt în raza de acţiune a rachetelor (nord-coreene)",mai informează KCNA.

Racheta a fost lansată din regiunea nord-coreeană Kusong, situată la nord-est de oraşul Phenian, unde în trecut au fost testate proiectile cu rază medie de acţiune.

"Scopul testului a fost acela de a verifica caracteristicile tehnice şi tactice ale unui nou tip de rachetă capabilă să transporte o ogivă nucleară de mărime mare", potrivit agenţiei nord-coreene de ştiri.

Comandamentul SUA pentru Pacific a transmis că racheta "nu a reprezentat o ameninţare pentru America de Nord".

Noul preşedinte al Coreei de Sud, Moon Jae-In, a convocat urgent o reuniune extraordinară a Consiliului pentru Siguranţă Naţională pentru a discuta despre testul balistic nord-coreean.

Liderul de la Seul a mai cerut forţelor armate să grăbească procesul de instalare al sistemului antibalistic KAMD, care este dezvoltat de Coreea de Sud.

La rândul său, Japonia a condamnat vehement noul test balistic nord-coreean. "Testele balistice efectuate de Coreea de Nord reprezintă o ameninţare gravă pentru ţara noastră şi o încălcare clară a rezoluţiilor ONU", a reacţionat premierul Shinzo Abe.

Autorităţile SUA au calculat că racheta nord-coreeană s-a prăbuşit în Marea de Est (Marea Japoniei), la aproximativ 60 de mile (96 de kilometri) sud de regiunea oraşului Vladivostok, a declarat un oficial american pentru CNN. La Vladivostok se află şi baza principală a Flotei din Pacific a Rusiei.

"În contextul în care racheta s-a prăbuşit atât de aproape de teritoriul rus, de fapt mai aproape de Rusia decât de Japonia, preşedintele (Donald Trump) nu-şi poate imagina că Rusia e încântată", se arată într-un comunicat al Casei Albe, potrivit postului CNN.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că racheta balistică lansată de forţele regimului de Phenian nu a reprezentat o ameninţare pentru teritoriul Rusiei, afirmând că aceasta s-a prăbuşit în zona centrală a Mării Japoniei (Marea de Est -n.red.), la aproximativ 500 de kilometri de teritoriul Rusiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici