Coreea de Nord ameninţă Seulul cu "război total": Coreea de Sud a început manevrele militare comune cu SUA

Coreea de Nord a ameninţat să lanseze un atac împotriva manevrelor comune ale armatelor americană şi sud-coreeană, prevăzute pentru această săptămână, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA.

54 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ameninţă Seulul cu "război total": Coreea de Sud a început manevrele militare comune cu SUA

Coreea de Nord ameninţă Seulul cu "război total": Coreea de Sud a început manevrele militare comune cu SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă agresorii lansează o provocare pentru (declanşarea) unui război local, lumea va asista la o ripostă fără precedent din partea armatei şi a poporului nord-coreean", a declarat Coreea de Nord, duminică, potrivit KCNA.

Phenianul a ameninţat că va purta un "război total" ca "represalii" la manevre, cu scopul de a transforma Seulul, capitala sud-coreeană, într-o "mare de foc", a adăugat KCNA.

Nordul a proferat, cu regularitate, asemenea ameninţări, înainte de începerea unor exerciţii militare, efectuate de către Seul.

Dar tensiunile sunt, în prezent, foarte puternice, după torpilarea, în martie, a corvetei sud-coreene Cheonan, atribuită Coreei de Nord, şi bombardarea, în noiembrie, a unei insule aparţinând Coreei de Sud, de către armata nord-coreeană, în care au fost ucişi 50 de sud-coreeni.

Aceste manevre intervin, de asemenea, după eşecul unor negocieri militare, la începutul lunii, cu Seulul.

Phenianul a ameninţat că va deschide focul contra Coreei de Sud, dacă aceasta continuă să trimită materiale de propagandă, cu ajutorul unor baloane, a adăugat KCNA.

Armatele americană şi sud-coreeană au început luni manevre comune anuale

Aproximativ 200.000 de soldaţi sud-coreeni şi 12.800 americani urmează să participe la exerciţii, care sunt împărţite în două părţi, una constând într-un exerciţiu de comandă, care urmează să dureze până la 10 martie, iar cealaltă prevăzând exerciţii aeriene, navale şi terestre, până la 30 aprilie.

Exerciţiile se desfăşoatră după mai multe scenarii, între care o prăbuşire bruscă a regimului nord-coreean şi un exod masiv de refugiaţi, acte de provocare sau căutarea de arme de distrugere în masă, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap.

Armata americană prevede să mobilizeze portavionul său de 97 de tone, USS Ronald-Reagan.

Seulul a reluat trimiterea de materiale de propagandă peste frontiera cu Nordul, o practică suspendată din 2000. Sunt trimise, de asemenea, informaţii asupra mişcărilor de revoltă din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, potrivit Yonhap.

Potrivit unor oficiali sud-coreeni, Phenianul a amplificat, recent, controlul asupra informaţiilor, pentru a evita difuzarea de ştiri despre revoltele din Orientul Mijlociu, chiar dacă analiştii consideră puţin probabilă o mişcare de revoltă în Coreea de Nord, izolată de exterior de regimul lui Kim Jong-Il.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici