Coreea de Nord ar putea efectua două teste nucleare. Testele ar putea ajuta la producerea de focoase nucleare mai mici, care să poată fi ataşate unor rachete

Coreea de Nord s-ar pregăti pentru două teste nucleare, ce ar urma să fie efectuate simultan sau succesiv, potrivit unei surse militare sud-coreene, citate de cotidianul Chosun Ilbo, în ediţia electronică. Coreea de Nord ar fi încheiat pregătirile la două tuneluri de la instalaţia Punggye-ri, din provincia Hamgyong.

892 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ar putea efectua două teste nucleare. Testele ar putea ajuta la producerea de focoase nucleare mai mici, care să poată fi ataşate unor rachete

Coreea de Nord ar putea efectua două teste nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O sursă guvernamentală din Coreea de Sud a declarat că analiza imaginilor prin satelit arată o activitate intensă la un tunel din partea de sud a instalaţiei. Sâmbătă, zona a fost curăţată, iar personalul a plecat. Agenţiile de informaţii suspectează că aceasta înseamnă că un test nuclear este iminent. Pregătirile la un tunel din partea de vest a instalaţiei ar fi fost încheiate mai devreme.

Guvernul sud-coreean analizează posibilitatea efectuării a două teste nucleare separate, fie simultan, fie într-o succesiune rapidă. "Este posibil ca tunelul sudic să fie o diversiune, dar nu excludem posibilitatea ca regimul să efectueze teste nucleare simultan, în ambele tuneluri", a declarat o sursă militară.

Sursa citată susţine că testele ar putea ajuta Coreea de Nord să producă focoase nucleare mai mici, care să poată fi ataşate unor rachete, dacă aceasta testează două dispozitive în acelaţi timp.

În 1998, Pakistanul a efectuat opt teste nucleare în două zile, care i-au permis să accelereze miniaturizarea armelor nucleare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici