Coreea de Nord: Kim Jong-un susţine că deţine o bombă cu hidrogen. Experţi străini, sceptici privind anunţul liderului nord-coreean. REACŢIA Casei Albe

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sugerat că ţara sa deţine o bombă cu hidrogen, după ce a vizitat zona de teste nucleare Phyongchon, care marchează faptele tatălui său, care a murit în 2011, şi ale bunicul său, fondatorul statului şi preşedintele etern, Kim Il-Sung, scrie BBC.

17894 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord: Kim Jong-un susţine că deţine o bombă cu hidrogen. Experţi străini, sceptici privind anunţul liderului nord-coreean. REACŢIA Casei Albe

Coreea de Nord: Kim Jong Un susţine că deţine o bombă cu hidrogen

"Munca bunicului meu Kim II-Sung a transformat Coreea de Nord într-un stat puternic dotat cu arme nucleare, pregătit să detoneze o bombă de sine stătătoare de tip A (atomică) şi H (cu hidrogen), pentru a-şi apăra în mod fiabil suveranitatea şi demnitatea naţiunii”, a spus Kim Jong-un, potrivit agenţiei de presă oficială a statului comunist, KCNA, citată de BBC.

Deşi liderul Coreei de Nord a vorbit de multe ori despre capacităţile armelor sale nucleare, aceasta ar fi prima dată când a menţionat o bombă cu hidrogen.

Cu toate că ţara a organizat trei teste nucleare, în anii 2006, 2009 şi 2013, există şi voci sceptice în privinţa anunţului făcut de liderul de la Phenian.

Un expert în serviciile secrete a numit anunţul dictatorului „retoric”. „Nu avem nicio informaţie că statul ar fi dezvoltat o bombă cu hidrogen. Nu credem că ţara care nu a reuşit să miniaturizeze bombele nucleare ar avea tehnologia necesară pentru a produce o astfel de bombă”, a spus el pentru agenţia de presă sud-coreeană, Yonhap.

Spre deosebire de bomba atomică, bomba cu hidrogen provoacă o explozie mult mai puternică. Aceasta funcţionează pe baza fuziunii unor elemente mai uşoare cu unele mai grele.

Casa Albă exprimă dubii privind sugestiile Coreei de Nord că ar avea bombă cu hidrogen

Preşedinţia Statelor Unite a exprimat scepticism în legătură cu sugestiile regimului stalinist din Coreea de Nord privind fabricarea unei bombe cu hidrogen, informează ABC News.

"Din informaţiile pe care le avem, putem exprima dubii serioase privind aceste pretenţii", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Statelor Unite.

"Cu toate acestea, Statele Unite sunt preocupate de activităţile destabilizatoare ale Coreei de Nord şi tratează cu seriozitate toate afirmaţiile de acest fel", a subliniat Earnest.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici