Coreea de Nord propune NEGOCIERI cu Coreea de Sud. Ce au răspuns autorităţile de la Seul

Coreea de Nord a propus joi angajarea de negocieri cu Coreea de Sud în vederea redeschiderii complexului industrial intercoreean de la Kaesong, închis de către autorităţile de la Phenian pe fondul unor tensiuni militare între cele două ţări.

17641 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord propune NEGOCIERI cu Coreea de Sud. Ce au răspuns autorităţile de la Seul

Kim Jong-un (Imagine: mediafax Foto/AFP)

"Locul negocierilor şi data deschiderii lor pot să fie stabilite potrivit dorinţei (Coreei de) Sud", a anunţat, într-un comunicat, Comitetul nord-coreean pentru Reunificare Paşnică a Coreei (CPRK), însărcinat cu relaţiile cu Seulul.

Seulul acceptă oferta de negocieri din partea Phenianului

Coreea de Sud a acceptat joi propunerea Coreei de Nord de a angaja negocieri oficiale asupra unui anumit număr de subiecte ce provoacă fricţiuni, după luni de tensiuni militare între cele două ţări, despărţite de disensiuni de aproximativ şase decenii.

Anunţurile privind negocierile intervin în contextul unor disensiuni puternice între ţările occidentale şi regimul nord-coreean din cauza unui al treilea test nuclear al Phenianului, efectuat în februarie şi urmat de ameninţări de atac împotriva Statelor Unite. 

Guvernul sud-coreean "primeşte în mod pozitiv propunerea de negocieri oficiale din partea Coreei de Nord", a anunţat într-un comunicat Ministerul Unificării, însărcinat cu relaţiile cu Phenianul, precizând că va anunţa ulterior locul şi calendarul acestor negocieri.

"Sperăm că Seulul şi Phenianul vor profita de această oportunitate pentru a construi o relaţie de încredere mutuală", a adăugat el.

Într-un comunicat, difuzat de agenţia de stat KCNA, Comitetul nord-coreean pentru Reunificare Paşnică a Coreei (CPRK), însărcinat cu relaţiile cu Seulul, a propus angajarea de negocieri cu Coreea de Sud în vederea redeschiderii complexului industrial intercoreean de la Kaesong şi reîntregirii familiilor separate la sfârşitul războiului din Coreea în 1953.

CPRK nu a specificat la ce nivel de reprezentare s-ar putea desfăşura discuţiile şi a lăsat la discreţia Seulului alegerea datei şi locului.

Coreea de Nord s-a declarat pregătită să dezbată viitorul complexului de la Kaesong, unde lucrează peste 50.000 de muncitori nord-coreeni şi sute de cadre de conducere sud-coreene. Acest complex, crucial în obţinerea valutei străine pentru regimul comunist, a fost închis de Phenian la începutul lunii aprilie.

În plus, Coreea de Nord s-a arătat dispusă se negocieze reluarea vizitelor turistice la Muntele Kumgang, una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice ale Coreei de Nord, datorită vegetaţiei bogate, crestelor şi defileurilor sale, dar şi vederii impresionante la mare.

"Chestiunile umanitare, ca reîntregirea familiilor separate, pot fi dezbătute în cadrul discuţiilor, dacă este necesar", anunţă comunicatul CPRK.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici