Coreea de Nord şi Coreea de Sud închid parcul industrial comun. Phenianul acuză Seulul că i-a "declarat război" şi suspendă "telefonul roşu" militar

Coreea de Nord a catalogat joi drept o "declaraţie de război" decizia Seulului de a suspenda activitatea parcului industrial intercoreean de la Kaesong şi a anunţat suspendarea "telefonului roşu" militar între cele două ţări, potrivit agenţiei nord-coreene de presă KCNA, relatează Reuters online.

36610 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord şi Coreea de Sud închid parcul industrial comun. Phenianul acuză Seulul că i-a "declarat război" şi suspendă "telefonul roşu" militar

Phenianul acuză Seulul că i-a "declarat război" şi suspendă "telefonul roşu" militar (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Phenianul a declarat parcul de la Kaesong "zonă sub control militar" începând de joi şi a ordonat plecarea tuturor sud-coreenilor care muncesc la nord de linia de demarcaţie.

Muncitorii nord-coreeni au fost evacuaţi, iar materialul a fost plasat sub sechestru, adaugă KCNA citând un comunicat oficial.

Seulul a anunţat miercuri suspendarea activităţilor la Kaesong - considerat singurul exemplu de cooperare între cele două Corei - ca măsură de retorsiune după ce Phenianul a efectuat în weekend un tir de rachetă cu rază lungă de acţiune.

Coreea de Sud a început, joi, să îşi retragă cetăţenii dintr-un parc industrial comun situat la graniţa cu statul nord-coreean, potrivit unui buletin de ştiri, citat de DPA, în pagina online.

Această mişcare este o reacţie la testul nuclear efectuat recent de regimul de la Phenian şi la presupusa lansare de către acesta a unei rachete săptămâna trecută, evenimente ce au intensificat tensiunile în Peninsula Coreeană, a informat agenţia de presă Yonhap.

"Guvernul încearcă să îşi retragă cetăţenii sud-coreeni de acolo cât mai repede posibil", a spus un oficial, citat de Yonhap.

Coreea de Nord a anunţat, joi, drept răspuns, că închide complexul şi că îi va expulza pe toţi sud-coreenii de acolo, a mai informat agenţia Yonhap.

Din complexul industrial Kaesong, construit în 2004, fac parte 120 de companii sud-coreene care au aproximativ 54.000 de angajaţi nord-coreeni.

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene, mai mulţi nord-coreeni nu s-au prezentat joi la lucru.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici