Coreea de Nord va renunţa la negocierile cu autorităţile de la Seul

Coreea de Nord a anunţat luni că renunţă la orice negocieri cu Guvernul de la Seul şi că va întrerupe legăturile de comunicaţii militare, potrivit unui comunicat oficial publicat de agenţia de presă KCNA.

524 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord va renunţa la negocierile cu autorităţile de la Seul

Coreea de Nord va renunţa la negocierile cu autorităţile de la Seul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest anunţ a fost făcut de Comisia de Apărare Naţională, unul dintre organismele cele mai importante în ierarhia acestui regim comunist. De asemenea, Phenianul a ameninţat cu represalii, dacă Seulul încearcă să recurgă la un "război psihologic".

Totodată, va fi închis un Birou de legătură de la Mont Kumgang, un centru turistic gestionat de cele două Corei, a adăugat Comisia, într-un comunicat publicat de agenţia KCNA.

"Armata şi poporul Coreei de Nord nu vor negocia niciodată cu trădătorul Lee Myung-Bak şi clanul său", anunţă comunicatul, cu referire la preşedintele sud-coreean.

Comisia ameninţă cu "represalii fizice, fără somaţie", pe vecinul său de la sud, pentru a pune capăt unui "război psihologic".

Coreea de Nord a avertizat, în mai multe rânduri, că va deschide focul asupra unor zone din sud, de unde activiştii lansează manifeste de propagandă, peste frontieră.

Mont Kumgang, care găzduia turişti sud-coreeni, nu a mai primit vizitatori din această ţară încă din 2008, după ce o sud-coreeană a fost împuşcată mortal de un soldat nord-coreean.

Aceste declaraţii par să fie "un avertisment asupra riscului unei amplificări a tensiunilor transfrontaliere, în special în zona de est, în cazul în care Coreea de Sud nu îşi schimbă politica", a declarat, pentru AFP, Yang Moo-Jin, de la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene.

Cercetătorul nu se aşteaptă la o agravare imediată a situaţiei. "Dar comunicatul este îngrijorător, pentru că apare în mijlocul unei (perioade de) puternică activitate diplomatică a Statelor Unite şi Chinei, pentru reluarea negocierilor între cele şase ţări" asupra dezarmării nucleare, a adăugat el.

De asemenea, avertizările Phenianului intervin la câteva zile după vizita liderului nord-coreean Kim Jong-Il în China, singurul său aliat important.

Comunicatul de luni ar "putea anunţa că Kim (Jong-Il) a obţinut promisiunea Chinei de a-i furniza o asistenţă economică şi a susţine regimul", a apreciat cercetătorul.

În opinia lui Kim Yong-Hyun, profesor la Universitatea Dongguk din Seul, Coreea de "Nord spune Coreei de Sud că va negocia, poate, numai cu China şi Statele Unite, dacă Seulul menţine linia sa dură cu privire la contacte şi dialogul transfrontalier".

Săptămâna trecută, la Phenian s-a aflat o delegaţie americană, care a avut ca misiune evaluarea situaţiei alimentare în ţara comunistă. Agenţia sud-coreeană Yonhap a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că şi o delegaţie europeană urmează să ajungă în Coreea de Nord, având un obiectiv similar.

Regimul de la Phenian solicită de mai multe săptămâni ajutoare alimentare, afirmând că inundaţiile din vara anului trecut şi condiţiile dificile din iarna acestui an au afectat grav recoltele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici