Coreea de Sud intră în clubul avioanelor de luptă supersonice cu aparatul KF-21

Avionul de vânătoare KF-21 Boramae de producţie internă din Coreea de Sud a zburat marţi pentru prima dată, plasând ţara printre puţinele naţiuni care au dezvoltat un avion de luptă supersonic avansat, scrie CNN.

2952 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud intră în clubul avioanelor de luptă supersonice cu aparatul KF-21

Sursa foto: Twitter

Prototipul avionului a efectuat un zbor de 33 de minute de la o bază a forţelor aeriene din oraşul Sacheon din sudul ţării, a declarat Administraţia Programului de Achiziţii pentru Apărare din Coreea de Sud (DAPA).

Avionul este primul dintr-o flotă de şase aparate de zbor KF-21 realizate de Korea Aerospace Industries, care va efectua peste 2.000 de zboruri de testare de acum până în 2026, când va începe producţia în masă.

Un total de 120 de avioane ar trebui să fie livrate forţelor aeriene sud-coreene până în 2030.

Odată ce va fi operaţional, se aşteaptă ca KF-21 să fie înarmat cu o gamă de rachete aer-aer şi aer-sol - şi posibil chiar rachete de croazieră lansate din aer. Avioanele de luptă bimotor vor fi disponibile în versiuni cu un singur loc şi cu două locuri.

Marţi, avionul a fost echipat cu patru rachete aer-aer Meteor simulate şi un sistem de căutare şi urmărire cu infraroşu şi a atins viteze de aproximativ 400 de kilometri pe oră.

KF-21 este un proiect comun Coreea de Sud şi Indonezia, în care Seulul deţine 80% din acţiuni.

Deşi doar 65% din piesele KF-21 sunt de origine sud-coreeană, zborul său inaugural marchează totuşi o realizare semnificativă pentru o ţară care nu are o istorie îndelungată în producţia de aeronave.

Singurele alte ţări care au dezvoltat şi pilotat un avion de luptă supersonic avansat sunt Statele Unite, Rusia, China, Japonia, Franţa, Suedia şi un consorţiu european format din Regatul Unit, Germania, Italia şi Spania.

Dintre acestea, doar SUA şi China au desfăşurat avioane de vânătoare de generaţia a cincea fabricate pe plan intern - avioane care dispun de tehnologii invizibile, capacităţi de bruiaj radar şi sisteme de avionică ce integrează date de la bord şi de la distanţă pentru a oferi piloţilor o imagine în timp real a operaţiunii lor, potrivit Centrului de competenţă în domeniul puterii aeriene comune al NATO.

Se aşteaptă ca KF-21 să înlocuiască avioanele de vânătoare F-4 şi F-5 ale Coreei de Sud, avioane de vânătoare de generaţia a treia proiectate de SUA şi introduse în anii 1960.

KF-21 are un potenţial semnificativ de export, deoarece se aşteaptă ca acesta să fie mai ieftin decât F-35 pe care SUA îl vinde armatelor străine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici