Crimele din Afganistan. Purtătorul de cuvânt al rezistenţei şi o femeie-poliţist ar fi fost ucişi de talibani

  • Fahim Dashti, jurnalist, purtător de cuvânt al Frontului Naţional de Rezistenţă a talibanilor, a fost eliminat într-un conflict în Panshir.
  • Talibanii „au ucis şi o femeie însărcinată în faţa rudelor”. Potrivit BBC, ofiţerul de poliţie Banu Nega ar fi fost ucis de asasinii talibani.
  • Asta în ciuda faptului că noul regim a promis că nu va riposta împotriva agenţilor loiali vechiului guvern.
1891 afișări
Imaginea articolului Crimele din Afganistan. Purtătorul de cuvânt al rezistenţei şi o femeie-poliţist ar fi fost ucişi de talibani

Fahim Dashti

Purtătorul de cuvânt al rezistenţei din Afganistan, jurnalistul Fahim Dashti, ar fi fost ucis duminică într-o confruntare cu talibanii din Panshir.

Mâna dreaptă a lui Ahmad Massoud, în vârstă de 32 de ani, lider al Frontului Naţional de Rezistenţă şi fiul comandantului Ahmad Shah Massoud (care a fost ucis în Afganistan în ajunul zilei de 11 septembrie 2001), a negat că Panshir - ultima bucată de teren afgan care nu se afla sub controlul talibanilor - a căzut.

În orele premergătoare anunţului lui Massoud, talibanii au susţinut că au reuşit să intre în capitala Panshir. Valea Panshir a rezistat mult timp atât invaziei sovietice, cât şi atacurilor talibanilor, între 1996 şi 2001.

Nu este singura crimă comisă de talibani. Aceştia au trimis o echipă de ucigaşi direct la casa sa ofiţerului de poliţie Banu Negar, o femeia însărcinată, în Firozkoh, capitala provinciei Ghor, în zonele muntoase din centrul Afganistanului.

Banu Negar, un agent care lucra în închisoarea locală, a fost ucisă cu brutalitatea, în faţa rudelor.

Pe reţelele de socializare sunt imagini cu petele de sânge de pe peretele casei şi ale feţei sale, desfigurate de gloanţe. Familia a spus că Negar este însărcinată în opt luni.

Talibanii doreau ca ea să fie de două ori vinovată în ochii lor: o femeie şi o femeie de poliţie, un „colaborator” al vechiului guvern „marionetă” american.

Acesta este încă un semn al intoleranţei crescânde faţă de femei din partea unui regim care continuă să solicite recunoaştere şi colaborare internaţională.

Sâmbătă, zeci de femei au încercat să meargă spre palatul prezidenţial din Kabul cu faţa descoperită, pentru a manifesta împotriva talibanilor, strigând „Libertate. Libertate. Femeile trebuie, de asemenea, să poată fi ministre şi să aibă roluri de responsabilitate. Nu vă veţi putea forţa să rămâneţi tăcut”.

Talibanii le-au împrăştiat cu bastoane şi gaze lacrimogene.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici