Criza Brexit: Boris Johnson cere Parlamentului convocarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie/ Opoziţia laburistă ar susţine anticipatele în anumite condiţii

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a declarat joi seară că va propune Parlamentului organizarea unui scrutin parlamentar anticipat în decembrie, în efortul de a depăşi criza Brexit.

3207 afișări
Imaginea articolului Criza Brexit: Boris Johnson cere Parlamentului convocarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie/ Opoziţia laburistă ar susţine anticipatele în anumite condiţii

Boris Johnson cere Parlamentului să aprobe convocarea alegerilor anticipate

Boris Johnson a declarat că proiectul de Acord Brexit va reajunge să fie dezbătut în Camera Comunelor doar dacă parlamentarii aprobă organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie.

"Dacă deputaţii vor mai mult timp pentru a studia acest acord excelent, vor avea această oportunitate doar dacă acceptă organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie", a declarat Boris Johnson, citat de BBC.

Alegerile anticipate pot fi convocate doar de Camera Comunelor, printr-o decizie luată cu două-treimi din voturi. Partidul Laburist (opoziţie) condiţionează susţinerea pentru convocarea unui scrutin parlamentar anticipat de amânarea Brexit. Opoziţia ar putea solicita şi un nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE. Boris Johnson poate forţa convocarea alegerilor prin majoritate simplă dacă demisionează, dar se teme că, în contextul crizei politice, opoziţia ar putea obţine suficiente voturi pentru a forma un alt guvern fără organizarea de alegeri.

Opoziţia laburistă confirmă că ar susţine convocarea alegerilor anticipate în anumite condiţii

 

Partidul Laburist britanic a confirmat, joi seară, că va accepta convocarea alegerilor parlamentare anticipate în cazul în care Guvernul Boris Johnson exclude ideea unui Brexit fără acord şi dacă Uniunea Europeană acceptă amânarea.

Partidul Laburist va susţine moţiunea de convocare a alegerilor anticipate imediat după ce va dispărea riscul producerii unui Brexit fără acord, a declarat un lider laburist, Valerie Vaz.

Uniunea Europeană urmează să anunţe care va fi durata amânării Brexit.

Marţi seară, Camera Comunelor a aprobat în principiu proiectul care prevede iniţierea procedurilor pentru transpunerea în legislaţie a Acordului Brexit, dar a respins planul lui Boris Johnson de adoptare a legislaţiei în doar trei zile. Practic, Camera Comunelor s-a pronunţat în favoarea continuării (în a doua lectură) a procedurii de aprobare a Acordului, care va ajunge în comisiile parlamentare de profil şi ar putea suferi amendamente înainte de votul final. Ulterior, proiectul de acord va ajunge în Camera Lorzilor.

Aprobarea definitivă poate avea loc doar după ce ambele Camere parlamentare acceptă o formă unitară şi după ce prevederile aferente tratatului sunt transpuse în legislaţie prin dezbaterea şi votul pe articole. Dacă va suferi modificări substanţiale în Parlamentul britanic, proiectul de Acord Brexit riscă să nu mai fie acceptat de Uniunea Europeană.

Până acum, Boris Johnson, aflat la conducerea unui Guvern minoritar, insista pentru retragerea Marii Britanii din UE pe 31 octombrie. Parlamentul britanic a adoptat o lege care interzice un Brexit fără acord. În plus, Camera Comunelor a aprobat un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) şi Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat.

Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni. La rândul său, Parlamentul European a anunţat că nu va ratifica Acordul Brexit până când documentul nu va fi aprobat de Camera Comunelor. Pentru a obţine transpunerea rapidă a legislaţiei, Boris Johnson propunea un calendar de proceduri parlamentare de trei zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici