Criza din Etiopia: Premierul Abiy Ahmed anunţă cucerirea capitalei regiunii Tigray

  • Premierul etiopian Abiy Ahmed a anunţat că armata sa are acum în „deplin controlul” capitala regională, Mekele.
  • Cu toate acestea, liderul forţelor rebele Tigray spune că luptele vor continua.
  • Abiy, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace de anul trecut, continuă să respingă pledoariile internaţionale pentru dialog şi decalare în conflictul ce s-a declanşat acum în Cornul Africii şi s-a revărsat şi în ţara vecină, Eritreea.
1653 afișări
Imaginea articolului Criza din Etiopia: Premierul Abiy Ahmed anunţă cucerirea capitalei regiunii Tigray

Criza din Etiopia: Premierul Abiy Ahmed anunţă cucerirea capitalei regiunii Tigray

Premierul etiopian Abiy Ahmed a declarat sâmbătă că armata a intrat în Mekele, capitala regiunii Tigray, într-o ofensivă împotriva liderilor disidenţi din regiune, a informat televiziunea de stat.
 
„Am reuşit să intrăm în oraşul Mekele”, a spus Abiy citat de Ethiopian Broadcasting Corporation (EBC).
 
Ulterior, el a postat o declaraţie pe Twitter spunând că „guvernul federal deţine controlul deplin asupra oraşului Mekele” şi că armata va localiza acum liderii lui Tigray şi îi va aresta.
 
"Avem acum în faţă sarcina critică de a reconstrui ceea ce a fost distrus ... cu cea mai mare prioritate de a restabili normalitatea oamenilor din regiunea Tigray", a adăugat Abiy.
 
El a spus că poliţia îi caută pe liderii Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF). Cu toate acestea, liderul forţelor rebele Tigrayan a declarat pentru Reuters într-un mesaj text că vor continua să lupte împotriva guvernul etiopian.
 
„Brutalitatea lor nu poate decât să adauge hotărârea noastră de a lupta împotriva acestor invadatori până la ultima”, a spus Debretsion Gebremichael într-un mesaj.
 
Întrebat de Reuters într-un mesaj text dacă asta înseamnă că forţele sale vor continua să lupte, el a răspuns: "Cu siguranţă. Este vorba despre apărarea dreptului nostru la autodeterminare".
 
Mekele a fost supus unui puternic bombardament de forţele etiopiene sâmbătă, a admis TPLF.
 
Într-o declaraţie purtată de presa Tigrayan, guvernul local a raportat atacuri cu „armament greu şi artilerie în centrul oraşului Mekele”.
 
Doi oficiali umanitari din oraş au confirmat aceste rapoarte, potrivit agenţiei AFP.

Cine luptă în Etiopia?

Conflictul pune forţele guvernului etiopian şi miliţia aliată împotriva trupelor loiale Frontului de Eliberare a Poporului Tigray, care este partidul de guvernare din regiunea Tigray.
 
Anul trecut, Abiy a dizolvat coaliţia de guvernământ, formată din mai multe partide regionale etnice, şi le-a fuzionat într-un singur partid naţional, Partidul Prosperităţii, la care TPLF a refuzat să adere.
 
TPLF vede reformele începute de Abiy ca o încercare de a oferi guvernului său central mai multă putere şi de a slăbi inflenţa regională.
 
De asemenea TPLF, critică prietenia „fără principii” a prim-ministrului cu preşedintele eritreean Isaias Afwerki.
 
Abiy a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2019 pentru eforturile sale de a obţine un acord de pace cu Eritreea.
 
Premierul consideră că oficialii TPLF îi subminează autoritatea.
 
Primul ministru al Etiopiei, Abiy Ahmed, a lansat operaţiuni militare în Tigray în data de 4 noiembrie, după ce a acuzat autorităţile locale că au atacat un lagăr militar şi că au încercat să jefuiască bunuri militare. TPLF neagă acuzaţia şi l-a acuzat pe Abiy că a inventat povestea pentru a justifica ofensiva.

Unde este Tigray?

Regiunea se află în colţul muntos de nord-vest al Etiopiei şi se învecinează cu Eritreea şi Sudan. Există aproximativ 7 milioane de locuitori, dintr-o populaţie etiopiană totală de 110 milioane, dar regiunea a jucat un rol important în istoria recentă a ţării.

Ce spun cele două părţi?

Fiecare are naraţiuni foarte diferite. În termeni generali, conducerea tigraiană susţine că Abiy este un autoritar orientat spre centralizarea puterii departe de regiuni, care se bucură de un grad semnificativ de autonomie în temeiul constituţiei. Primul-ministru şi susţinătorii săi spun că conducerea Tigrayanului este un partener dur care ameninţă coeziunea ţării.
 
Analiştii spun că confruntarea ar fi putut fi evitată. TPLF a dominat coaliţia de guvernare a Etiopiei timp de decenii înainte ca Abiy să ajungă la putere în 2018. Abidy a împins schimbări pe scară largă menite să deschidă mass-media şi economia, dar care au stârnit şi tensiunile etnice.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici