CRIZA DIN SIRIA - Vladimir Putin: Rusia este pregătită să acţioneze. Rusia a suspendat livrarea de rachete sol-aer Siriei

Rusia este pregătită să acţioneze "hotărât", chiar să susţină o acţiune armată în Siria, dacă occidentalii prezintă la ONU "dovezi convingătoare" privind folosirea armelor chimice de către puterea siriană, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin.

5976 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN SIRIA - Vladimir Putin: Rusia este pregătită să acţioneze. Rusia a suspendat livrarea de rachete sol-aer Siriei

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu acordat Pervîi Kanal, difuzat cu puţin timp înainte de începerea summitului G20 la Sankt Petersburg, el a subliniat că, în caz contrar, o intervenţie militară în Siria fără acordul Consiliului de Securitate al ONU va fi considerată ca o "agresiune".

"Dacă există informaţii potrivit cărora au fost folosite arme chimice, şi folosite de armata regimului (sirian), atunci aceste dovezi trebuie să fie prezentate Consiliului de Securitate al ONU (...). Şi ele trebuie să fie convingătoare", a declarat Putin.

"După aceea noi vom fi pregătiţi să acţionăm cât se poate de hotărât şi de serios posibil", a adăugat el, răspunzându-i jurnalistului că "nu exclude" susţinerea unei acţiuni armate occidentale.

El a adăugat că, "potrivit dreptului internaţional, doar Consiliul de Securitate al ONU poate decide folosirea armelor împotriva unui stat suveran. Orice alt pretext, instrument care ar justifica folosirea forţei împotriva unui stat independent şi suveran va fi inacceptabil şi nu va putea fi calificat decât agresiune".

Pe de altă parte, Putin a anunţat că Rusia, principalul susţinător al regimului lui Bashar al-Assad, nu mai livrează Damascului baterii sol-aer de tip S300, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachete perfecţionate echivalente sistemului american Patriot.

"Avem un contract de livrare de (rachete de tip) S300, am furnizat unele componente, dar nu am finalizat livrările, le-am suspendat pentru moment", a declarat preşedintele rus.

În iunie, el a afirmat că Moscova nu a livrat "pentru moment" rachete de tip S300 Siriei, pentru a "nu rupe echilibrul de forţe".

Instalarea unui asemenea sistem de apărare sol-aer ar complica orice plan al Statelor Unite şi aliaţilor lor de a efectua raiduri aeriene sau de a stabili o zonă de excludere aeriană deasupra teritoriului sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici