CRIZA IMIGRANŢILOR: Confruntări între poliţie şi refugiaţi, la frontiera Macedoniei, în timp ce militari ridică o barieră

Poliţia macedoneană a folosit sâmbătă gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare contra migranţilor disperaţi, blocaţi de mai multe zile la frontiera cu Grecia şi care cer să li se permită să treacă spre Europa de Vest, în timp ce militari au început să construiască un grad de metal pentru a-i opri.

2071 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Confruntări între poliţie şi refugiaţi, la frontiera Macedoniei, în timp ce militari ridică o barieră

CRIZA IMIGRANŢILOR: Confruntări între poliţie şi refugiaţi la frontiera Macedoniei în timp ce militari ridică o barieră (Imagine: Adrian Pliclisean/ Mediafax Foto)

Macedonia, care se află alături de alte ţări pe ruta din Balcani a migraţiei, a început să respingă "migranţi economici" în urmă cu aproape două săptămâni. Organizaţii în domeniul drepturilor omului au criticat această decizie, prin care doar sirienilor, irakienilor şi afganilor li se permite să treacă mai departe, relatează Reuters în pagina electronică.

Noile restricţii au declanşat, de mai multe zile, proteste din partea iranienilor, pakistanezilor, marocanilor şi altora, blocaţi în tabere de corturi sordide, la frontieră. Unii iranieni şi-au cusut buzele. Un bărbat s-a aruncat sâmbătă pe calea ferată în faţa poliţiştilor, ţipând şi protestând.

Violenţele de sâmbătă au izbucnit după ce un migrant, care ar fi marocan, s-a electrocutat şi a suferit arsuri grave după ce s-a căţărat pe un vagon de tren.

O mulţime furioasă a luat cu asalt dispozitivul poliţiştilor macedoneni, în care a aruncat cu pietre, potrivit unui fotograf Reuters aflat la faţa locului.

Poliţia a răspuns cu tiruri cu gaze lacrimogene şi de grenade asurzitoare, respingând mulţimea, potrivit fotografului. Unii ofiţeri au aruncat cu pietre.

Într-un val care a început în urmă cu 18 luni, migranţi continuă să traverseze frontierele ţărilor din Balcani, după ce debarcă în Grecia, din Turcia.

Organizaţii de drepturile omului subliniază că diverse convenţii internaţionale le cer ţărilor să trateze solicitările de azil în funcţie de situaţie şi nu de naţionalitate.

Militari macedoneni au început sâmbătă dimineaţa să instaleze pari de aproximativ trei metri înălţime în pământul îngheţat. Ei construiesc o barieră similară celei ridicate de Ungaria la frontiera de sud.

Ungaria, o ţară membră a Uniunii Europene (UE), şi-a "sigilat" frontiera de sud, în septembrie şi octombrie, împotriva migranţilor, pe care-i denunţă drept o ameninţare la adresa securităţii, prosperităţii şi "valorilor creştine" ale Europei.

Însă Guvernul macedonean a anunţat că nu intenţionează să-şi "sigileze" frontiera complet. Un purtător de cuvânt al Executivului a anunţat că scopul gardului este "să direcţioneze afluxul de persoane către puncte de control în vederea înregistrării şi unui tratament uman".

"Am dori să subiniem că frontera va rămâne deschisă", a declarat Aleksandar Gjorgjiev. "Vom permite trecerea persoanelor care vin din regiuni afectate de război, aşa cum am procedat până acum", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Macedonia, Serbia şi Croaţia afirmă că au început să trieze migranţii, după ce Slovenia, aflată mai departe pe ruta din Balcani, a anunţat că va începe să facă acelaşi lucru.

Numărul migranţilor care călătoreşte spre Europa a crescut în mod dramatic anul acesta, în comparaţie cu cel din 2014. Însă acest aflux dă semne de diminuare odată cu venirea iernii.

Germania aşteaptă venirea pe teritoriul său a aproximativ un milion de refugiaţi şi migranţi numai anul acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici