CRIZA IMIGRANŢILOR: Slovacia a respins propunerea UE de distribuire a unor refugiaţi suplimentari

Slovacia a respins vineri seara propunerea Uniunii Europene de distribuire a 120.000 de refugiaţi suplimentari din Grecia, Ungaria şi Italia între statele membre, înainte ca propunerea să fie făcută publică, relatează Associated Press online.

990 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Slovacia a respins propunerea UE de distribuire a unor refugiaţi suplimentari

Slovacia a respins propunerea UE de distribuire a unor refugiaţi suplimentari (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Premierul slovac Miroslav Lajcak a anunţat vineri că sistemul de "cote nu rezolvă nimic. Auzim că sunt patru milioane de imigranţi în Turcia acum, aşa că unde se va opri?".

Lajcak a declarat pentru presă, la Luxemburg, că aceste "cote sunt o mică parte a soluţiei, iar noi credem că Uniunea Europeană acordă prea multă atenţie acestei părţi mici".

Anterior, premierii ceh, ungur, polonez şi slovac au respins, într-o declaraţie comună, orice sistem de cote în vederea distribuirii imigranţilor între cele 28 de state membre ale Uniunii.

Cei patru lideri apreciază că este necesar ca abordarea UE să includă "apărarea caracterului voluntar al măsurilor de solidaritate UE". Ei au insistat că "orice propunere care ar conduce la introducerea unor cote obligatorii şi permanente de solidaritate ar fi inacceptabilă".

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să dezvăluie planul de distribuire săptămâna viitoare.

Liderii europeni au anunţat un plan, în iunie, de a repartiza 40.000 de refugiaţi sosiţi în Grecia şi Italia, dar unele state UE refuză să-şi accepte cotele.

În plus faţă de acest număr, un oficial european a anunţat vineri seara că UE plănuieşte să distribuie încă 120.000 de imigranţi între cele 28 de state membre, inclusiv cei aproximativ 54.000 de imigranţi din Ungaria.

Îndemnul la primirea acestui număr suplimentar de imigranţi urmează să fie un punct-cheie în discursul pe care preşedintele CE Jean-Claude Juncker urmează să-l susţină în Parlamentul European (PE) miercurea viitoare. este vorba despre un număr de refugiaţi suplimentar faţă de cel de 40.000, propus anterior, dar care în prezent este considerat insuficient.

Un oficial UE, care a solicitat protecţia anonimatului, deoarece propunerea nu a fost prezentată oficial, a precizat că prin acest plan urmează să fie distribuiţi, de asemenea, cei aproximativ 50.400 de imigranţi din Grecia şi cei 15.600 de imigranţi din Italia.

Numărul imigranţilor care se vin spre Europa anul acesta este fără precedent.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) a anunţat că peste 364.000 de imigranţi au sosit în Europa până în pezent - iar peste 2.800 au murit încerând să facă acest lucru, cei mai mulţi pe mare, în timp ce traversau Mediterana dinspre Africa de Nord.

Grecia şi Italia au fost cele mai afectate, în prima sosind 245.000, iar în a doua aproape 117.000, marea majoritate pe mare. Ungaria a anunţat că peste 163.000 de imigranţi au intrat pe teritoriul său.

pe de altă parte, Statele Unite au anunţat că oferă 26,6 milioane de dolari Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) pentru a furniza alimente, apă şi asistenţă judiciară refugiaţilor care traversează Grecia, Macedonia şi Serbia.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a anunţat vineri că Washingtonul a furnizat ajutoare umanitare în valoare de patru miliarde de dolari oamenilor afectaţi de războiul civil din Siria, care durează de patru ani.

La rândul său, Amnesty International (AI) a denunţat faptul că greci înarmaţi cu bâte au atacat imigranţi, pe Insula Kos, strigând "Duceţi-vă înapoi în ţările voastre!", iar poliţia nu a intervenit suficient de rapid.

AI a îndemnat autorităţile elene şi europene să îmbunătăţească rapid condiţiile "de iad" în care mii de imigranţi aşteaptă să fie verificaţi pe insula din estul Egeei.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) a anunţat vineri că a văzut acest atac violent asupra unor imigranţi, comis joi, de până la 25 de persoane.

ONG-ul a precizat că poliţia a intervenit, cu gaze lacrimogene, abia după ce imigranţii au fost atacaţi fizic.

Potrivit AI, pe Insula Kos se află până la 4.000 de imigranţi, iar situaţia este foarte gravă.

Pe de altă parte, poliţia slovacă a anunţat vineri că o camionetă, cu 23 de refugiaţi din Siria la bord, care se îndrepta dinspre Ungaria către Germania, a fost implicată într-un accident mortal în nord-vestul Slovaciei.

Un purtător de cuvânt al poliţiei slovace, Martin Waldl, a anunţat că vehiculul - marca Peugeot Lamar, cu numere de înmatriculare poloneze - la bordul căruia se aflau imigranţii a intrat joi în coliziune frontală cu alt vehicul, lângă oraşul Cadca, în apropiere de frontiera cu Cehia şi Polonia.

Waldl a declarat că atât şoferul polonez, cât şi refugiaţii - 20 de bărbaţi şi trei adolescenţi - au fost arestaţi, după ce au fugit de la locul accidentului. O persoană de la bordul celuilalt vehicul a murit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici