CRIZA IMIGRANŢILOR - Ungaria VA INCHIDE frontiera cu Croaţia începând de sâmbătă

Ungaria îşi va închide frontiera cu Croaţia începând de sâmbătă de la ora 0.00 (1.00, ora României), a anunţat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, citat de agenţia de presă MTI.

3272 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR - Ungaria VA INCHIDE frontiera cu Croaţia începând de sâmbătă

Viktor Orban: Ungaria are capacitatea de a închide rapid frontiera cu Croaţia (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Decizia a fost anunţată după o întâlnire a cabinetului de securitate naţională care a avut loc vineri, fiind convocată de premierul ungar, Victor Orban, în cursul aceleaşi zile.

Ministrul de Externe a precizat că Guvernul ungar va lua măsuri similare şi în ceea ce priveşte frontiera cu Serbia.

El a precizat că punctele oficiale de frontieră vor funcţiona în continuare, dar măsurile de securitate vor fi consolidate.

Szijjarto a adăugat că ambasadorul Croaţiei în Ungaria şi miniştrii de Externe ai ţărilor învecinate au fost informaţi despre decizia Guvernului ungar de a închide frontiera cu Croaţia.

Premierul ungar, Viktor Orban, a solicitat o întâlnire a cabinetului de securitate naţională, vineri, pentru a decide dacă frontiera Ungariei cu Croaţia va fi închisă, informează agenţia de presă MTI. 

Orban a declarat că întâlnirea va avea loc vineri după-amiază, după ce se va întoarce în Budapesta de la summitul din Bruxelles, organizat joi pe tema crizei migraţiei.

El a precizat că toate procedurile necesare închiderii frontierei cu Croaţia sunt pregătite de autorităţi, adăugând că acelaşi nivel de protecţie poate fi impus şi la graniţa cu Serbia.

Premierul ungar a subliniat că statele grupului Visegrad, din care face parte şi Ungaria - Slovacia, Polonia şi Cehia - au căzut de acord zilelele trecute să ajute Ungaria în demersurile de protejare a frontierelor sale.

Potrivit lui Orban, în urma summitului de joi la care su participat premierii statelor UE, s-au înregistrat progrese serioase în privinţa unui acord cu Turcia privitor la situaţia refugiaţilor, dar nu a existat încă nicio decizie în privinţa închiderii frontierei dintre Grecia şi Turcia, una dintre propunerile Ungariei lansate în cadrul summitului.

În acest context, premierul ungar a adăugat că cea mai importantă propunere dintre cele şase ale Ungariei a eşuat.

Joi, înainte de întâlnirea UE, Viktor Orban avertiza asupra posibilităţii de a închide frontiera cu Croaţia.

"În caz de necesitate, Ungaria este pregătită să blocheze frontiera cu Croaţia în doar o oră, deşi cea mai bună soluţie ar fi blocarea frontierei Greciei", a declarat Viktor Orban.

"Gardul metalic construit la frontiera cu Croaţia este pregătit", a subliniat Orban înainte de reuniunea Consiliului European, care va aborda tema imigraţiei extracomunitare.

În contextul crizei extracomunitarilor, Ungaria a luat măsuri extreme antiimigraţie, inclusiv prin construirea unui gard metalic la frontiera cu Serbia, la cea cu Croaţia şi pe un segment al celei cu România.

Potrivit poliţiei naţionale ungare, 7.081 de persoane au fost reţinute, marţi, de autorităţi pentru traversare ilegală a frontierelor, cele mai multe provenind de la graniţa cu Croaţia. Doar opt persoane traversaseră ilegal graniţa cu Serbia.

De la începutul anului, 373.490 de imigranţi au pătruns în Ungaria ilegal prin frontiera zonei Schengen, provenind din Croaţia sau Serbia. Poliţia ungară a deschis dosare împotriva a 703 persoane pentru încălcarea frontierelor, inclusiv pentru 22 de persoane care au avariat gardul de la frontieră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici